Marsha M. Linehan

Min serie om författare med psykisk ohälsa fortsätter och idag handlar det om personlighetsstörningen borderline eller Emotionell Instabil Personlighetsstörning som det också.

22well_lives-articleInlineNär jag började letade efter författare som har EIP så hittade jag verkligen ingenting, men till slut stötte jag på artiklar om Marsha M. Linehan som är psykolog vid University of Washington. Hon är alltså inte en författare till skönlitterära verk utan hennes böcker handlar om terapiformen DBT, dialektisk beteendeterapi, som hon har utvecklat.

Väldigt förenklat så kan man säga att DBT handlar om att acceptera hur man känner, förändra sitt sätt att agera genom att hitta andra strategier samt om mindfulness. Den används för att behandla kroniskt självmordsbenägna patienter och personer med självskadebeteende och/eller ätstörningar.

Men vad få har vetat är att Marsha Linehan utvecklade DBT som ett sätt att hantera sin egen borderline och impulserna att skada sig och ta sitt liv. För tre år sedan, när hon var 68 år gammal, berättade hon inför en publik av vänner, familj och kollegor om sina psykiska problem.

“So many people have begged me to come forward, and I just thought — well, I have to do this. I owe it to them. I cannot die a coward.”

1961, när Linehan var 17 år gammal, blev hon inlagd på sjukhus då hon blivit väldigt tillbakadragen och använde allt hon kunde komma över för att rispa, skära och bränna sig. För att hon inte skulle få tag i några föremål så placerades hon i en avskild madrasserad cell. Men impulserna att skada sig och ta sitt liv försvann naturligtvis inte bara för att hon placerades där och de överväldigande känslorna drev henne istället att slå sitt huvud hårt i väggar och golv.

borderline-personality-disorderHon upplevde en känsla av tomhet och kände att hon saknade kontroll över det som hon gjorde. Hon förstod inte vad som hände och kunde därför inte heller förklara det för andra.

Linehan fick diagnosen schizofreni. Det kanske låter konstigt, men på den tiden var många av de diagnoser som man idag har preciserat helt okända. Så alla symtom buntades ihop så att man antingen var schizofren eller neurotisk. Fram till mitten av 50-talet användes även diagnosen hysteri. Felaktig diagnos -> felaktig behandling -> ingen förbättring.

Hon medicinerades med de starka mediciner som nyss börjat användas och som även hade kraftiga biverkningar. Hon fick även ECT under tvång samt genomgick freudiansk psykoterapi. Inget av detta hjälpte och snart var hon tillbaka i det avskilda rummet.

“’I was in hell,’ she said. ‘And I made a vow: when I get out, I’m going to come back and get others out of here.’”

Efter 26 månader skrevs hon ut oförbättrad och läkarna trodde allvarligt inte att hon skulle överleva. Och Linehan fortsatte att må dåligt och gjorde även självmordsförsök.

Men tack vare sin katolska tro och en stark religiös upplevelse lärde hon sig ett sätt att hantera sina stormiga känslor; att acceptera dem och sig själv utan att skada sig. Det tog några års studier i psykologi innan hon kunde förklara vad det var som förändrats inom henne och det blev startskottet för hennes utveckling av och forskning kring DBT.

Lär dig mer om EIP här:

Jag vill verkligen rekommendera dokumentären nedan för den förklarar både sjukdomen och behandlingen väldigt bra. Och dessutom så medverkar Marsha Linehan i den.

2 thoughts on “Marsha M. Linehan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s