3 = Bra, Historia, Memoar, biografi & dagbok, Psykisk ohälsa

Stalins barn

Strax bortom horisonten fanns en ljus gryning, berättades det för hennes generation, men för att den skulle kunna bryta fram krävdes det att blod offrades á la aztekerna och att det individuella stod tillbaka för den högre saken.”

hämtaI Stalins barn: tre generationer av kärlek och krig berättar Owen Matthews om sin familjs historia i kommunistiska Sovjet. Trots att morfadern Boris Bibikov var en trogen partimedlem så undkom han inte Stalins hemliga polis. 1937 fördes han bort och sågs aldrig mer. Även hans fru skickades till Gulag och Owens mamma Ljudmila och hans moster fick klara sig själva. På sextiotalet förälskade sig Ljudmila i en brittisk ambassadtjänsteman, men det tar sex år innan hon får komma till honom.

Jag tyckte att bokens första del var bäst, den som handlade om hans morfar och mamma. Men det var inte så att resten av boken var dålig, utan det var den tidseran som jag var mest nyfiken på.

Jag lärde mig mycket av den här boken. Om ryska revolutionen, livet i Sovjet och om kalla kriget. Om hur det var att leva i ett land där alla är potentiella fiender till partiet och hur folk angav varandra för att klara livhanken eller få tortyren att sluta.

Mitt betyg: 3/5

Jag måste göra ett tillägg om lite av det som jag lärde mig då jag sökte på nätet om kommunismens syn på psykisk ohälsa.

punitivepsychiatryDe hittade nämligen på en underdiagnos till schizofreni där vanföreställningarna kännetecknades av kritik mot kommunismen, att man var religiös, kämpade för mänskliga rättigheter och liknande. På så sätt kunde partiet tvångsvårda regimkritiker på undermåliga sjukhus där de misshandlades, svältes och tvångsmedicinerades. Många dog eller blev sjuka av påfrestningarna.

Vad gäller folk som jag, som har en psykisk sjukdom, så var inställningen att vi inte fick synas. Vi sabbade bilden av det perfekta socialistiska samhället och gömdes därför undan på sjukhus och andra anstalter. Man förklarade uppkomsten av psykisk sjukdom med att den drabbade inte uppnått sin fulla socialistiska potential.

Även de med andra funktionsnedsättningar skulle gömmas undan. När Moskva anordnade OS 1980 så ville de ej hålla i Paralympics för det ”finns inga invalider i Sovjet”.

En reaktion till “Stalins barn”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s