Mordet på Orientexpressen

”Låt oss alla tre sluta ögonen och tänka… En eller flera av de här passagerarna dödade Ratchett. Vilken eller vilka av dem?”

Christie_MordetPaOrientexpressen_3D-286x400
Nytt

Hercule Poirot befinner sig på ett tåg, Orientexpressen, på väg mot Paris när en av passagerarna mördas. Alla i 1:a klass-vagnen är misstänkta och den belgiske detektiven tar sig an fallet medan tåget står stilla i snön.

Det var småtrevlig läsning det här, Mordet på Orientexpressen av Agatha Christie, men egentligen så händer det ju inte så mycket utan det är mycket stillsamt. De misstänkta sitter snällt i sina kupéer och inväntar förhören medan Poirot funderar. Och speciellt bokens tredje och sista del kändes väldigt långsam.

3328708641_1c91b64eb6
Gammalt

Miljön var härlig och den tydliga beskrivningen av både den och personerna var en höjdare. Däremot så är jag ingen vän av oöversatta franska uttryck i böcker. Kom igen, översätt som fotnot längst ner på sidan, merci*!

Jag tyckte att det var kul när jag märkte att den här boken blir 80 år just i år vilket kändes ganska speciellt och därför har det kommit en nyöversatt utgåva. Men jag läste en gammal översättning och en del av det gamla, företeelser och ord, tyckte jag var charmigt, men när den tidens fördomar poppade fram (till exempel på att karaktärernas nationalitet anses säga något om deras personlighet och handlingar). Och hjälp vad alla rökte hela tiden!

Mitt betyg: 3/5

* = tack

2 thoughts on “Mordet på Orientexpressen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s