Bodil Malmsten

Detta är ett inlägg i min serie om författare med psykisk ohälsa och idag handlar det om Bodil Malmsten.

hämta (1)

Hon debuterade 1970 och har sedan dess gett ut massor av böcker, men än har det inte blivit av att jag har läst något av henne. Dessutom är hon dramatiker för radio, teve och teater. 

Bodil har berättat öppet om sina problem med depression, panikångest och social fobi. Den första depressionen fick hon när hon var sjutton och då gjorde hon även ett försök att ta sitt liv.

Känslan av modlöshet och depression har funnits där under stora delar av hennes liv. Hon har släktingar som har bipolär sjukdom, men själv känner hon inte igen sig i de svängningarna. För hennes del kommer de depressiva perioderna utan att det finns någon anledning eller något mönster.

”Jag har skrivit en hel bok som heter ‘Det finns inga lyckopiller’, för jag hatar när man säger det. Jag tycker inte att det är lycklig man blir, man blir funktionsduglig.”

Hon hade testat de flesta mediciner, vilket kändes tröstlöst, och nästan gett upp hoppet när hon blev insatt på den antidepressiva medicinen Venlafaxin. Det tog två månader innan effekten kom och hon beskriver det som det bäst som har hänt henne.

depressionNu är hon glad över att ha hittat en medicin som gör det möjligt för henne att göra det som hon drömmer om, istället för att ägna halva dagen åt att komma ur sängen. Att det skulle vara ett misslyckande att äta mediciner tycker hon inte alls. Livet är för kort för att slösas bort på att må dåligt.

Panikångesten har varit en del av hennes liv under många år och hon har sagt att hon drabbas av flera attacker i veckan.

”Jag kan få det mitt på dagen utan yttre orsak. Då tar jag en halv lugnande. Jag får en sån där panik som inte är anknuten till något. Allting skakar inuti. Jag vet inte vad det är för rubrik på den. Det kommer i hela kroppen, det skälver liksom.”

Bodil har tidigare gått hos en psykolog, men tycker inte att det hjälper att prata utan föredrar mer konkreta saker. Som olika avslappnings- eller meditationsövningar. Numera använder hon sig av yoga som hon tränar två gånger i veckan. Men hon poängterar att hon inte har blivit lugnare av det. Däremot har kroppen blivit starkare, vilket i sin tur påverkar psyket.

Lär dig mer här:

2 thoughts on “Bodil Malmsten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s