Sjohnson-eminentSerien om författare med psykisk ohälsa fortsätter idag med Samuel Johnson. Han är kanske inte så välkänd för gemene man, vilket inte är så konstigt då han levde mellan 1709 och 1784. Men han var författare, dramatiker, poet, essäist och moralist och så känd att senare halvan av 1700-talet benämndes ”The Age of Johnson”.

Den främsta anledningen till det är att efter nio års arbete publicerade han 1755 lexikonet A Dictionary of the English Language, vilket har beskrivits som en av de enskilt största akademiska bedrifterna. Den innehåller mer än 40 000 definitioner och under 150 år, fram tills Oxford English Dictionary gavs ut, var hans verk ledande inom engelska språket.

Men Johnson är även känd för att han led av OCD, obsessive compulsion disorder, eller tvångssyndrom. Han visade även symtom på vad man idag diagnosticerar som Tourettes syndrom och hade även perioder med depressioner.

”When I survey my past life, I discover nothing but a barren waste of time, with disorders of the mind very near to madness.”

Hans vän James Boswell skrev en biografi om Johnson och beskriver hans olika beteenden:

  • om att räkna sina steg när han skulle gå igenom en dörr (klev han in på fel nummer var han tvungen att börja om)
  • han rörde vid olika saker upprepade gånger
  • mumlade böner eller vissa ord om och om igen
  • tvångstankar runt skuld, religion och ansvar
  • olika ljud som att tugga, klicka, vissla
  • iögonfallande rörelser med armarna när han satt eller var ute på promenad

MentalIllnessPå den tiden fanns inte diagnosen OCD och det fanns inte heller någon förståelse för de som var drabbade. Tvången sågs som dåliga vanor eller galenskap och den drabbade hånades eller blev utfryst. Det måste varit extra jobbigt för en så intelligent och välkänd person som Samuel Johnson. Det finns beskrivet att folk brukade stanna och skratta åt honom när han var ute. Men han lyckades ha ett rikt socialt liv ändå.

Johnson pratade sällan om sina tvång och tics, men han kom alltid med ett kvickt svar när nöden krävde det. Men samtidigt var hans största rädsla under hela livet att han faktiskt skulle bli galen till slut.

Lär dig mer här:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s