Detta är det sista inlägget i min serien om författare med psykisk ohälsa och idag ska det handla om Katherine Ellison som har, inte en psykisk sjukdom, men ett neuropsykiatriskt funktionshinder.

sp1007839_1.pngHon är en amerikansk journalist (som vunnit Pulitzerpriset) och författare som diagnosticerades med ADHD 2007, i samband med att hennes 12-årige son Buzz också fick diagnosen.

Ellison skrev boken Buzz: a year of paying attention som handlar om hur hennes egna erfarenheter av att leva med ADHD, men även om att uppfostra ett barn som har samma problematik. Och eftersom hon är en grävande journalist till yrket så är den naturligtvis full med fakta kring ADHD. Jag vill verkligen läsa den!

Ellison upplever att många som arbetar inom journalism har liknande problem som henne, men att i den miljön kan det vara fördelaktigt att ha mycket energi och vara intensiv. Själv upplever hon att ADHD både kan vara en välsignelse och en förbannelse, men att det kräver mycket arbete för att få det att fungera.

”I mean ADHD is a very amorphous kind of disorder. It’s kind of a grab bag of symptoms that at the core there’s something there, and it does describe a real deficit, a real way of being in the world.”

Hon misstänkte att hon hade ADHD redan under 80-talet när hon gjorde upprepade misstag i sitt yrke på grund av att hon inte kunde koncentrera sig. Hon lärde sig att kompensera detta genom att fokusera extra på den typ av detaljer som hon brukade missa.

JournalWriteCoffeeDessutom är hon rastlös och blir lätt uttråkad, vilket blev extra påtagligt när hennes två barn var små och hon var hemma från jobbet.

Men det var när sonen visade upp samma symtom som hon sökte hjälp, för honom och för sig själv. Och när Buzz behövde medicineras så testade hon först samma preparat själv.

Den största delen av den fakta som jag har använt här har jag hittat i den här intervjun som innehåller mycket mer som kan vara av intresse än vad jag kan få plats med här. Så läs den gärna!

Lär dig mer om ADHD här:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s