Ämnet för veckans jerka är riktigt intressant och samtidigt väldigt viktigt:

”Hur tror du att man kan inspirera barns läsande? Har du några goda exempel?”

Jag tror att de flesta av oss har förfärats av den undersökning som visade att 25% av pojkarna i nionde klass inte kan tillgodogöra sig en text och det fick mig att tänka på hur jag kan peppa barnen i min omgivning att läsa mer. Det här har jag kommit fram till:

Högläsning varje dag! Det är dagens viktigaste och mysigaste stund tillsammans.

Börja redan när de är bebisar. Mina små kunde bli helt förtrollade av färgglada pekböcker.

ReadBoyChildBookGör regelbundna biblioteksbesök där de får titta och provläsa och låna. Ett eget lånekort så att man får känna sig stor kan vara lite extra krydda.

Uppmuntra till frågor och diskussion om det ni läser.

Låt barnen bestämma vad de ska läsa. Jag minns med fasa skolbibliotekarien som skulle tvinga alla att läsa blomböcker bara för att hon gillade det. Man måste utgå från deras smak!

Nybörjarläsaren kan högläsa sin bok för en vuxen och på så sätt få hjälp med svåra ord. Dessutom känner de sig duktiga och så är det väldigt mysigt.

Ge bort böcker som jag tror kan passa personen.

Läs själv så att barnen ser det.

Jag tror att det kan utgöra en positiv påverkan om vi vuxna pratar om det vi läser med varandra. Att barnen hör att många läser och att vi är entusiastiska inför det.

Any book that helps a child to form a habit of reading, to make reading one of his deep and continuing needs, is good for him.

Maya Angelou

33 thoughts

  1. Jag tror jag hade lite tur med min skolbibliotekarie (som också var min lärare i ettan och tvåan, granne, mamma till en klasskompis och fru till min lärare i femman och sexan). Vad jag minns så tvingade hon aldrig på en böcker, men hjälpte till när man plötsligt läst allt som fanns i det lilla skolbiblioteket. Hon kände oss ju också väldigt väl 🙂

    Gilla

  2. Jättebra och viktig fråga som du tar upp. Högläsning är bra för då tillgodogör sig barnet ett rikare språk trots att det inte själv läser (diskussion ofta med skolan om detta ämne då min tolvårige son är läsovillig). Däremot gillar han att besöka biblioteket med mig så en dag fastnar han förhoppningsvis för någon intressant bok. Det viktiga är att lusten till böckernas värld väcks tänker jag.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s