3 = Bra, 6-9 år, 9-12 år, Klassiker

Lille prinsen

”Det är ingen idé att bli ond på dem. Barn måste ha mycket tålamod med de stora.”

9789129409215_200Det senaste året har jag flera gånger hört Lille Prinsen av Antoine de Saint-Exupéry nämnas som en barndomsfavorit eller klassiker. Det var nog för att väcka min nyfikenhet så jag lånade den och läste den för mig.

Berättaren i boken är vuxen, en pilot vars plan har nödlandat mitt i Saharas öken. När han står där och försöker reparera sitt plan kommer det fram en liten pojke som ber honom att rita ett lamm. Och medan han fortsätter meka så får han så sakteliga veta mer och mer om det mystiska barnet.

little-prince-gJag tyckte att detta var en väldigt charmig bok, både lite rolig och filosofisk, och samtidigt var det kul att den inte följde den gängse mallen för hur barnböcker brukar vara. Men jag blev inte störtförtjust i den. Kanske är det skillnad om man läser den för första gången som barn.

Lille Prinsen gavs ut redan 1943 och översattes till svenska 1952 av Gunvor Bang. Den har sålts i över 134 miljoner exemplar världen över.

Här finns en artikel om boken och författaren från Svenska Dagbladet Kultur från förra året.

Mitt betyg: 3,5/5

5 reaktioner till “Lille prinsen”

 1. Hej! min man läste den på svenska och blev inte förtjust heller i den. När jag läste den på svenska förstod jag varför. Jag kände att poesin i boken som fanns i sitt originellt språk, där författaren lekte med orden så pass att alla hans meningar blev underbart skrivna- och så djupa som vackra, det försvann när boken översattes till svenska, tyvärr. Det Boken blev väldigt ”rå” i sitt språk. Boken är oerhört vacker med väldigt enkelt och poetiskt språk, men så djup att man kan reflektera över texterna och hittar olika vinklar och meningar varje gång man läser. Min man tittade på en film som gjorde nyss och som baserades på Den Lille Prinsen, och då fattade han budskapet. Han kunde se varje huvudperson som finns i boken som stereotyper för vuxna. Han förstod att de människorna som var i varje planet (i boken) var som vi ”vuxna” brukar vara vanligen. En som vill ha makt, en som lyder reglerna, en som är girig, en som är fåfäng etc. Jag undrar om du kan hitta en bra översättning som kan hjälpa dig att hitta den skatten som finns i boken. Jag kan gissa att översättning på engelska har det som den på svenska inte har. Mvh Giselle Hedman

  Gilla

  1. Åh, vad tråkigt att översättningen förstörde texten! Blir näsan lite arg på ett sånt klumpigt hantverk. Ska titta på filmen också så att jag får uppleva bokens ”själ”. 😊

   Gilla

   1. Filmen hetter Den lille Prinsen o släpptes ganska nyss. Filmen handlar inte om boken utan är en påhittad historia med bokens saga som inspiration och grund. Den är i princip en film för barn men det uppskatas av oss vuxna tack vare sitt budskap. Filmen har en bra recension. Boken Den lille prinsen har sålt mer än 140 miljoner exemplar i världen och översattes till mer än 240 språk. Den är en klassiker av världens litteratur och jag läste det redan i mitt land när jag var vid 14 år (jag kommer från Brasilien). När jag kom till Sverige blev jag överaskad över hur litet man vet om boken här. Den är inte känd här. Då köpte jag den till min man och han blev inte imponerad. Jag fattade inte varför tills jag läste versionen på svenska, som sagt. Att oversätta en bok som är poetisk kan bli en svår uppgift. Att fånga skönheten av ett språk i en översättning krävs talang. Det är inte sällan att de som översätter de stora klassiker av litteraturen eller stora poeter till sitt eget språk brukar vara forfattare eller poeter. Jag hoppades att Den lille prinsen hade den genombrott i Sverige som den förtjänar. Den är en av mina favoriter bland allt jag har läst i mitt liv. Och när man läser lite om bokens forfattare också, som själv var pilot och överlevde inte för att se hur stor hans bok skulle bli, blir man extra rörd. 😍 Antoine Saint Exupery dog ett år efter boken släpptes. Hans flygplan förvann.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s