Tre viktiga texter

_58597590_wp_okladka
Auschwitz-Birkenau 1944 och nu

Den 27 januari är det 70 år sedan Auschwitz befriades och även om det är väldigt länge sedan så är det fortfarande igår för de överlevande som ännu är vid liv.

DN har publicerat tre texter där personer som var med har fått berätta med sina egna ord om det som hände då och hur de upplever nutiden:

 

original
Hédi Fried, som har skrivit flera böcker om sina upplevelser.

For några år sedan, när jag läste till Silviasjuksköterska i Stockholm, så pratade jag med en kollega som arbetade just med de överlevande som drabbats av demenssjukdom. De gamlas upplevelser under kriget gjorde omvårdnaden till en utmaning och de mådde fortfarande mycket dåligt.

Men det jag minns tydligast av vårt samtal, som utspelade sig på tunnelbanan, var att hon inte vågade säga vissa ord högt. Hon lutade sig fram, tittade sig omkring och viskade orden ”jude” och ”Israel”.  Jag blev helt omskakad av detta för i min värld så var antisemitism passé, något inaktuellt som vi i dagens upplysta samhälle hade kasserat. Men hon var rädd och jag förstod att detta var situationen i verkligheten.

Och efter den senaste veckornas händelser med hatbrott i Frankrike och så Uppdrag Granskning om situationen i Malmö så är det dags att vi får upp ögonen för hur det verkligen är och att antisemitismen är högst aktuell. Och hos Svenska kommittén mot antisemitism kan man lära sig mer om detta.

AUTO-1-synagoga_928344a
Malmö synagoga sätter nu upp ett stängsel pga ökad hotbild.

Min plan är att läsa några av Magda Eggens böcker för mina barn under våren så att vi kan prata om historien, rasism och antisemitism. På så sätt hoppas jag kunna vaccinera dem mot dumheter som de, utan tvekan, kommer att få höra från andra.

Ps: Läs gärna Erik Helmerssons krönika ”Utsatthet” är ingen ursäkt.

2 Replies to “Tre viktiga texter”

  1. Reblogga detta på Susanne Ahlenius och kommenterade:
    Igår såg jag på Svt 1 en dokumentär, Night will fall. Dden borde alla se!

    För några år sedan åkte jag och familjen till Normandie, men barnen var för små då och nu tänkte vi åka en runda till så att de får se med egna ögon. Det är oerhört viktigt att vi ALDRIG glömmer och att vi skickar kunskapen vidare till den yngre generationen. Kram Susanne

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s