2 = Ingen höjdare, Ljud & bild, Psykisk ohälsa, Skönlitteratur

The silver linings playbok

He hates me. He looks repulsed, like it is a chore to sit in the family room watching the game with his mentally messed-up son.

När The silver linings playbook börjar är Pat, som är en man i 30-årsåldern, intagen på mentalsjukhus, men han blir utskriven för att tas om hand om av sina föräldrar. Eller sin mamma, rättare sagt, för fadern vägrar att ens se på honom.

Pat är manisk, med psykotiska inslag, och lägger timtal varje dag åt att träna och bli smal. Resten av tiden försöker han bli beläst och snäll. Allt för att duga åt sin älskade fru Nikki så att deras separation ska sluta med en återförening.

MV5BMTM2MTI5NzA3MF5BMl5BanBnXkFtZTcwODExNTc0OA@@._V1_SX214_AL_
Filmades 2012

Jag har lite dubbla känslor för Matthew Quicks bok. Anledningen till att jag blev intresserad av den var för att Pat påstods ha bipolär sjukdom, men jag tycker inte att boken ger någon sann bild av sjukdomen (kanske framför allt för att flera av Pats symtom kan höra samman med det skalltrauma som han hade haft). Ok, jag är lite fånig med sånt här, men har man själv bipolär sjukdom och dessutom jobbar inom neuropsykiatrin så blir man lite petig.

Men jag tyckte att Pats vilsenhet, beskrivningen av hans tankar och känslor samt hans försök att hantera allt var väldigt fint skildrat. Jag kände sådan empati med honom! Någon som jag däremot blev riktigt arg på var Pats pappa. Vilken fruktansvärd människa som fryser ut Pat och behandlar honom som skit!

Bokens sista del, och framför allt slutet, var rent bedrövligt.

Mitt betyg: 2/5

2 reaktioner till “The silver linings playbok”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s