”Med tanke på de universella hemligheter jag kommit i kontakt med var det ju inte konstigt om hela världen nu ville tysta ned mig.”

hämtaEn lång väg hem är skriven av Falköpingsbon Marcus Sandborg och handlar om när han insjuknade i schizofreni och om att hantera sjukdomen. Schizofreni är den svåraste och mest handikappande psykossjukdomen och kanske den psykiska sjukdom som det finns mest fördomar. Därför känns både Marcus person och hans erfarenheter viktiga att lyfta fram.

Och detta är en riktigt bra och välskriven bok. Marcus beskriver så otroligt tydligt hur världen ter sig för den som har en psykossjukdom och det är så tacksamt för oss som aldrig har upplevt det, men försöker förstå. Alla hans försök att tolka de tecken som han såg var väldigt rörande och skräcken för att en feltolkning skulle skada andra människor berörde mig verkligen. Efter att ha läst denna boken så förstår jag bättre varför den som drabbas av psykos är så rädda.

MarcusSandborgMarcus skriver även mycket om sig själv, att han var djupt osäker som tonåring och använde sig av alkohol, och sedan även droger, för att våga. Senare blev missbruket ett sätt att stå ut med det skrämmande han upplevde.

Idag arbetar han som föreläsare och är även verksamhetsutvecklare i psykiatrin på Sjukhuset i Falköping. Han ingick i teamet som fick Psykiatrifondens stora pris mot fördomar 2014. Han är sambo och har två barn.

Ikväll klockan 20.00 är han med i När livet vänder på SVT2 och berättar om sin sjukdom.

Mitt betyg: 4/5

 

4 thoughts

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s