Låt mig få städa klart!

För gulagförnekarna är det inte riktiga kommunister eller den sanna kommunistiska ideologin som bär skulden till massmorden. Enligt gulagförnekarna är bödlarna de som utgav sig för att vara kommunister, de som mördade ”i kommunismens namn”.

ladda nedIdag är det ju fredag och egentligen hade jag planerat ett bokbloggsjerka-inlägg, men så läste jag ut Kjell Albin Abrahamsons bok Låt mig få städa klart!: om kommunister, kryptokommunister och antikommunister igår kväll och kände att den recensionen passar bra ju idag som är första maj.

Kommunistiska regimer eller gerillor har mördat upp emot 150 miljoner människor, men ändå visar undersökningar att kunskapen om kommunismens brott är skrämmande låg. Jag brukade själv tro att socialismen skulle kunna lyckas om den bara utfördes ”på sätt sätt”, men, som någon klok person sagt, hur många försök ska den ideologin få innan man inser att den inte leder till något annat än diktatur?

wpid-photogrid_1430471458910Ett stort problem är hur kommunismen skönmålas och ursäktas och i den här boken har författaren, som i många år varit utrikeskorrespondent i östeuropa, granskat vänsterpartiets historia utifrån dess olika ledare från första början fram till idag. Han redogör för kontakterna med de socialistiska diktaturerna och själva synen på denna kontakt. Och det är verkligen ingen smickrande bild som kommer fram.

Tonen blir stundtals ganska hård, men det känns förståeligt med tanke på det allvarliga ämnet och jag uppskattade verkligen den här boken. Däremot tyckte jag att både titel och omslag var dåliga ända tills jag kom fram till slutet och fick förklaringen i författarens livshistoria.

Betyg: 4/5

 

5 thoughts on “Låt mig få städa klart!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s