Heder och samvete

Från Trelleborg till Haparanda var Sverige strängt sysselsatt med att hjälpa nazisterna i deras krigsföring.

9789173248549_200Under andra världskriget var Sverige neutralt. Det var i alla fall vad jag fick lära mig i skolan, men hur mycket sanning ligger det i påståendet?

Heder och samvete: Sverige och andra världskriget är skriven av Maria-Pia Boëthius och kom ut redan 1991 och skapade enorm debatt. Jag läste den omarbetade utgåvan som kom -99 och jag tyckte att den var mycket intressant för den innehöll så mycket som jag aldrig hört talas om förr. Som censuren, rättsrötan och att de hittade kryphål i de internationella restriktionerna så att de skulle kunna exportera mer järnmalm än vad som var tillåtet.

253149_366_239Ibland tänkte jag på att detta som är historia för mig faktiskt upplevdes direkt av mina far- och morföräldrar som var i tonåren då. Jag tror till och med att morfar Egon gjorde beredskapstjänstgöring under kriget. Vad upplevde och tänkte han? Jag önskar, ännu en gång, att han levde så jag fick prata med honom.

Sedan hade jag i bakhuvudet när jag läste att författaren har vänstersympatier, vilket märktes emellanåt. Till exempel citerades Chomsky två gånger vilket blir lite pinsamt i sammanhanget då han polar med Förintelseförnekaren Faurisson.

Mitt betyg: 3/5

One Reply to “Heder och samvete”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s