Dåliga mammor

understandexplainVeckans tematrio handlar om minnesvärda mammor ur litteraturen och jag antar att de flesta kommer skriva om fina, varma och kärleksfulla mammor. De flesta har väl erfarenheten att mammor per automatik är sådana och att påstå motsatsen är nästan lite tabu (en pappa kan vara en förövare, medan en mamma ”gjorde nog så gott hon kunde”). Har man den erfarenheten sätter sig mors dags-firandet som en klump i halsen, men man lär sig att le och hålla fasaden intakt.

Det är denna typ av mödrar, de som är dåliga och kanske till och med olämpliga som jag vill lista:

1. Det kanske är taskigt att ta med en riktig person, men Felicia Feldts skildring av Anna Wahlgren i hennes bok Felicia försvann är på något sätt sinnebilden av den narcissistiska mamman som är upptagen med att odla bilden av sig själv. Alla andra är bara där för att reflektera henne.

Eugène_Ferdinand_Victor_Delacroix_031
Målning av Eugène Ferdinand Victor Delacroix från 1862.

2. Carrie i Stephen Kings roman med samma namn har en galen mamma som grundat sin egen religion baserad på kristen fundamentalism. Stackars Carrie får höra att allt är ett straff från Gud och blir inlåst i en garderob så fort hon vill göra något som modern tycker är fel. Där får hon ägna timmar eller dagar åt att be om förlåtelse. Och det hela tar en ände med förskräckelse, för dem båda.

3. I Euripides pjäs Medea från 431 fKr får man följa barbarkvinnan Medea som vill hämnas på sin man Jason, han med argonauterna och det gyllene skinnet. Han ska nämligen gifta sig med dottern till kungen i Korint, men kan tänka sig att ha kvar Medea på sidan av som älskarinna. Efter lite förvecklingar dödar hon deras söner och den enda invändningen hon har mot detta är att det skulle göra henne ledsen (sönernas upplevelse var naturligtvis ointressant i sammanhanget). Hon njuter av Jasons plåga och flyr till Aten med pojkarnas kroppar.

16 thoughts on “Dåliga mammor

  1. Carries mamma är verkligen gräslig. Grymt spel av Piper Laurie i 70-talsfilmatiseringen. Felicia försvann har jag tänkt läsa. Ingen vacker bild av Wahlgren och det blev inte bättre när hon försökte försvara sig.

    Gilla

  2. Att jag inte tänkte på Carrie – hennes morsa var ju riktigt ruskig! Felicia Feldts bok är jag nyfiken på. Tack för tips. 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s