Med Stalin som Gud

”Det finns bara en arbetarklass och då behövs det bara ett parti.”

ladda nedMagnus Utvik är ett välbekant ansikte i SVTs morgonsoffa där han brukar recensera böcker. Jag har alltid gillat honom och blev glad när jag av en händelse hittade hans bok, Med Stalin som Gud, på biblioteket.

Den handlar om de tre år på 80-talet då han gick från att vara medlem i Kommunistisk Ungdom (numera Ung Vänster) till att tillhöra den stalinistiska sekten SKF/M-L (Sveriges Kommunistiska Förbund/Marxist-Leninisterna). De stödde Albanska Arbetets Parti och albaniens diktator Enver Hoxha.

Jag tyckte att den här boken var väldigt intressant och den gav mig mycket att tänka på. Det är skrämmande hur lätt människor kan radikaliseras (speciellt när kritik innebär att man hamnar ute i kylan) och hur Partiets medlemmar knöt Magnus till sig tills de styrde hela hans liv. Hur de rättfärdigade fruktansvärda saker och faktiskt diskuterade hur man ska ”bli av med” fiender efter att den väpnade revolutionen blivit av.

imagesDet enda som var lite svårt var att man hamnade rätt in i de politiska diskussioner som de förde. Utan uppslagsdelen i slutet hade jag inte haft en chans att hänga med. Det var förvånande att alla dessa kommunistiska grupper höll på och försvarade olika diktaturer.

Mitt betyg: 4/5

P1 Dokumentär har gjort Rebellerna som handlar om en maoistisk grupp som i slutet av 60-talet startade en underjordisk trupp indelad i hemliga celler. Riktigt skakande!

One thought on “Med Stalin som Gud

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s