ronjacitat-2_53a074d5e087c3738e3afdfbRonja bor i Mattisborgen med sin pappa Mattis, mamma Lovis och ett helt rövarband. Hon får tillåtelse att gå ut i den omgivande skogen så att hon lär känna den, lära sig att inte vara rädd för det som finns där. Hon trivs i sin ensamhet, men möter snart jämnårige Birk. Hans pappa leder ett rivaliserande rövargäng, men snart förvandlats deras antipati till vänskap. En vänskap som kommer att förändra allt.

2377989_350_253
Tage Danielsson, Dan Håfström, Astrid Lindgren och Hanna Zetterberg vid filminspelningen 1984

Ronja Rövardotter är min favoritbok från barndomen. Det var den som fick mig att vilja lära mig att läsa och därför älskade jag att få läsa den för mina barn (vars favoritord nu är ”skitstövlar”).

Den håller verkligen än, till och med när man ser den med vuxna ögon. Och så uppfattade jag så många fler nyanser nu, som att Mattis förmodligen blev deprimerad när Ronja flyttade ut i skogen. Boken behandlar så många stora och svåra saker på ett väldigt fint sätt som till exempel döden, fattigdom, svält, rädsla och kärlek. Och i centrum står naturen som beskrivs på ett fantastiskt sätt.

Mitt betyg: 5/5

3 replies on “Ronja Rövardotter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s