Hitlers furier

Varken män eller kvinnor var ålagda att genomföra folkmordet, och ändå kunde inte förintelsen ha skett om inte pliktkänslan hade gått före känslan för moral.

wpid-wp-1440529814658.jpgHitlers furier: tyska kvinnor i förintelsens tjänst är skriven av historikern Wendy Lower och hon beskriver utförligt tyskornas del i kriget, indoktrineringen, förtrycket och mördandet. Och man förstår snart att de var allt annat än de passiva hemmafruar som de påstod sig vara efter tredje riket fallit.

Lower presenterar ett antal kvinnor och beskriver deras bakgrund, vad som drev dem samt deras roll under och efter kriget. Man får även veta om deras handlingar ledde till något straff och den delen av boken hjälpte mig att förstå varför så många, män som kvinnor, inte straffades. Något som i sig är lika anmärkningsvärt som deras brott.

NIM18740
Tyska Röda Korset kontrollerades av Hitler. Deras främsta uppgift var att sköta sårade i fält, men de deltog även i krigsförbrytelser.

Den här boken är så viktig och alla borde känna till det här, men samtidigt så är den riktigt jobbig att läsa. Jag tog speciellt illa vid mig av de sjuksköterskor som beskrevs och hur de dödade sina patienter på olika sätt utan tillstymmelse till ifrågasättande eller ånger. För jag är sjuksköterska och empati och omsorg om ”de minsta” är en väsentlig del av min yrkesroll. Och jag är samtidigt en av dem som klassades som ”livsovärdig” och mördades.

Alltihopa är djupt obehagligt, men samtidigt tycker jag att det är intressant! Det är svårt att förstå att människor betedde sig så här. Till exempel, att SS-fruar körde ihjäl judiska barn med barnvagnen under promenaden. Jag förstår inte hur man kan leva med sig själv.

Mitt betyg: 4,5/5

5 Replies to “Hitlers furier”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s