Det lilla huset i Stora skogen

”Fru Peterson pratade svenska med dem, och de pratade engelska med henne, och de förstod varandra fullkomligt.”

wpid-2015-09-23_11.39.20.jpgDet lilla huset i Stora skogen är första boken i Laura Ingalls Wilders serie om lilla Laura och hennes familj och deras liv som nybyggare i USA på 1870-talet. Serien är baserad på författarens liv och de flesta är väl bekanta med tv-klassikern Lilla huset på prärien. I den här boken får man följa familjen i deras sysslor och aktiviteter under ett år.

w_pepin_ingallsCabin_lg
Det lilla huset är uppbyggt på samma plats där Laura föddes i Pepin, Wisconsin. Det är omöblerat och öppet för besök.

Jag var lite tveksam till att läsa den här boken för mina pojkar för den är väldigt annorlunda jämfört med vad vi brukar läsa. Jag var rädd att de skulle tycka att den var tråkig, men jag tyckte så mycket om den här serien som barn att jag ville ge dem den upplevelsen.

lat_ingalls_050111_172512a_8col
Carrie, Mary och Laura

Det visade sig att min oro var obefogad för de gillade boken och det blev en del intressanta samtal om hur livet var förr, då de inte hade allt det som vi tar för givet. Som att de var tvungna att odla, tillverka eller tillaga allt istället för att sticka över till ICA och köpa det man är sugen på. Beskrivningarna av att Laura och Mary fick stryk var också något som vi pratade om.

Att läsa om den som vuxen gjorde att jag lade märke till mycket som jag inte tänkte på som barn, som att mamma Caroline födde sina barn i den lilla stugan, långt från sjukhus. Jag är tacksam att jag lever här och nu.

Betyg: 4/5

 

2 thoughts on “Det lilla huset i Stora skogen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s