The Martian – Ensam på Mars

”Jag antar att man skulle kunna kalla det för ett misslyckande, men jag föredrar uttrycket upplevelsebaserat lärande.”

9789187441844_200_the-martian-ensam-pa-marsMark skriver dagbok, eller logg, och berättar vad som händer honom sedan han skadades och lämnades Ensam på Mars. Det är många svårigheter som han måste överkomma för att ha en chans att överleva och, förhoppningsvis, få kontakt med Houston igen. Men saker och ting går naturligtvis inte lätt för honom. Tvärtom.

Jag har velat läsa Andy Weirs bok sedan jag först hörde talas om den, på Bookriot tror jag, men när jag gjorde ett försök på engelska så blev det tekniska språket för jobbigt för mig. Jag är ingen naturvetare och förstår knappt sånt på svenska.

Mark är väldigt lätt att tycka om. I en situation där jag skulle fått panik och blivit handlingsförlamad (bara en av många anledningar till varför NASA inte vill rekrytera mig) hittar Mark ständigt sätt att förbättra sin situation. Han är otroligt händig och uppfinningsrik.

MyHjWWxOch dessutom har han, och många andra av karaktärerna i boken, en väldigt härlig jargong vilket gör att man ofta skrattar trots att boken är så spännande och dramatisk. Och dessutom är boken upplagd så att det händer oväntade saker och introduceras nya element hela tiden.

the_martianDet enda som sänkte betyget för mig var all matte, kemi och fysik. Det är definitivt intressant och Weir förklarar det bra så att man fattar, men det är ändå lite trist.

Få har väl  undgått att den här boken har haft biopremiär med Matt Damon i rollen som Mark och jag ska definitivt se den. Jag tror att boken passar väldigt väl att filmatiseras och jag hoppas att den lever upp till mina förväntningar.

Om du vill undersöka den miljö som Mark befinner sig i så finns denna sida där man kan välja om man vill undvika spoilers eller inte.

Betyg: 4/5

2 thoughts on “The Martian – Ensam på Mars

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s