4 = Mycket bra, Historia, Ljud & bild, Memoar, biografi & dagbok

Kriget har inget kvinnligt ansikte

För mig är en enda människa väldigt mycket. I en människa finns allt – man kan gå vilse i henne.

wpid-wp-1444911422816.jpgJag hade den stora turen att snappa till mig Svetlana Aleksijevitjs Kriget har inget kvinnligt ansikte samma dag som priset tillkännagavs (vi lyssnade på tillkännagivandet på radio medan vi åkte till biblioteket). Boken består av urval och utdrag ur de tusentals intervjuer som Aleksijevitj gjort med kvinnor som stred i Röda Armén under andra världskriget.

Materialet är omfattande och hon skriver lite om hur många som ville berätta, kanske just för att de aldrig pratat om det förut. För när kriget var över så var männen hjältar och kvinnorna sågs som lösaktiga ”frontflickor”. Jag hoppas verkligen att alla kassettband och utskrifter tas om hand på rätt sätt för framtida forskning med mera.

tumblr_m90mukMA5h1ry96k9o1_500
Sovjetiska krypskyttar

För vilken vittnesbörd det här är och det gjorde mig verkligen berörd. Det är helt otroligt vilket slit och vilka umbäranden som de genomled. Eftersom jag är sjuksköterska så tyckte jag att det var extra intressant att läsa om sjukvårdspersonalens situation.

Betyg: 4/5

Stuff you missed in history class har gjort ett avsnitt om ett kvinnligt bombregement i Sovjets Flygvapen som kallades Night Witches. Intressant.

4 reaktioner till “Kriget har inget kvinnligt ansikte”

  1. Låter verkligen som en intressant bok. Hon tillhörde ju favoriterna till att få priset och ändå har jag intrycket av att en mycket stor del av oss bokbloggare inte hade läst något av henne.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s