Stjärnklart

”Helvete! Inte bara bilen och telefonen. Nu hade även datorn gått sönder. Det här var bara inte sant!”

wpid-2015-11-13_14.55.38.jpgDet börjar med att telefonerna går sönder och inte går att laga. Sedan faller samhället sönder bit för bit då all elektronik slås ut. Och ganska snabbt tvingas människor runt om i Sverige kämpa för att överleva när vatten, mat och värme inte längre är självklarheter. Dessutom breder laglöshet ut sig och man vet inte längre vem som går att lita på.

Stjärnklart är skriven av Lars Wilderäng och det var min svärfar som tipsade mig om den. ”Du måste läsa den här! Den är så bra!!” Och han hade verkligen rätt (och nu har jag fört vidare rekommendationen till alla i familjen).

fqf_WmZ_Jag läste ut den förra veckan och den har fortfarande inte släppt taget om mig. Jag är verkligen berörd och skrämd på djupet. Över hur sårbara vi är. Över hur okunnig jag är (hur gör man för att leva utan el och affärer och manicker?). Över hur desperation får människor att vända sig mot varandra.

Ibland var jag tvungen att pausa läsningen och läsa något lättsammare för jag led så med bokens karaktärer. Vilken fruktansvärd situation de tvingades in i! Men framåt slutet så slukade jag den för det var så oerhört spännande!

Handlingen fortsätter i Stjärnfall och den ska jag definitivt läsa. Men jag måste nog hämta mig lite till.

Mitt betyg: 4,5/5

 

10 thoughts on “Stjärnklart

 1. Jag som har så många böcker som väntar på mig plus en lång önskelista. Nu blev det en bok till att önska. Detta låter verkligen som en bok för mig 🙂 Tack för tipset/kram

  Gilla

 2. Det finns en anledning till att Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap samt den ideella frivilligorganisationen Civilförsvarsförbundet rekommenderar att alla hushåll i Sverige själva ska ha en beredskap för att klara sig vid exempelvis ett strömavbrott som varar under 72 timmar, tre dygn. Men Civilförsvarsförbundet rekommenderar på sin webbplats att man har mat förr omkring en vecka.

  Det är roligt när fler människor får upp ögonen för de problem som man kan ställas inför vid exempelvis ett strömavbrott, eller kanske snöstorm, benbrott eller vinterkräksjukan. Har du möjlighet att klara dig utan att gå och handla? Även när du har ätit upp maten sedan senaste veckohandlingen?

  De senaste åren har vi sett fall av olika problem med dricksvattenförsörjningen. Senast var det Partille där 10 procent av kommunens invånare fortfarande måste koka vattnen innan någon form av förtäring, inklusive tandborstning. Hur skulle du tackla det problemet?

  I söndags var det första advent. Glöm inte att kontrollera din brandvarnare. Se över eventuell brandfilt och brandsläckare. Om du saknar detta är det något du bör önska dig i en tidig julklapp!

  Gilla

  1. Jag har insett hur dåligt förberedd jag är och tänker ta tag i det. Förut hade jag aldrig tänkt i de banorna. Ska nog önska mig en brandfilt i julklapp. ☺

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s