En riktigt bra bok

baf16c7b-a0fa-438a-8efc-98b8d5467097Det känns lite extra roligt att skriva det här inlägget för det är den första gången som jag deltar i en bloggstafett. Och så är det en julkalenderstafett dessutom. Och så ska jag få dela med mig av en riktigt bra bok som jag har läst under 2015.

Det borde ha varit svårt att välja för jag har läst mycket bra, men jag bestämde mig ganska snabbt för The nature of the beast av Louise Penny som kom ut nu i höst.

LouisePenny

Den är den elfte boken i serien om Kommissarie Gamache och även om han numera är pensionär och bor i den lilla ensliga byn Three Pines så dras han in i ett mordfall som utreds av hans gamla team.

Laurent är nio år och samtidigt väldigt charmig och ganska jobbig. Han har massor av fantasi och lever ut den helt, vilket ibland lett till att folk lurats av hans upptåg. Så när han springer in på bistron och ropar att han hittat ett monster i skogen så är det ingen som tar honom på allvar.

När Laurent hittas död någon dag senare så tror man först att det berott på en olycka. Men Gamache kan inte skaka av sig känslan av att något inte stämmer och när han får rätt beger de sig in i skogen för att se om Laurent talade sanning om monstret.

Jag älskar verkligen Pennys böcker och den världs hon har byggt upp. Three Pines, alla härliga karaktärer och det sätt som de interagerar. Det är på något sätt både deckare, filosofi och komik i en enda bok. Och riktigt luriga intriger!

Min favoritkaraktär är den bittra, elaka och alkoholiserade poeten Ruth Zardo som bakom ytan har sådan finkänslighet och empati. Och Ruth spelar en viktig roll i The nature of the beast.

Penny-Louise_CREDIT-Sigrid-Estrada-2Och så är det ju maten! Som de äter på bistron eller vid gemensamma middagar eller sittande i Myrnas bokaffär. Penny beskriver det så tydligt att jag blir jättesugen och hungrig! Det är så härligt hur hon framställer maten som en sådan källa till njutning.

Tyvärr finns inte The nature of the beast på svenska än (och jag skulle rekommendera att man läser böckerna i ordning), men seriens fyra första finns översatta och bok nummer fem släpps i mars 2016.

Hoppas att jag inspirerat någon att börja läsa denna underbara deckarserie!

Här hittar du gårdagens inlägg hos Andie och morgondagens inlägg hos Anna.

19 thoughts on “En riktigt bra bok

  1. Så bra du skriver! Du fick mig intresserad men jag har just nu så många olästa böcker men jag ska lägga denna författare på minnet så hav tack 🙂 /kram

    Gilla

  2. Åh, tack för tipset! Verkar vara en väldigt spännande deckare, och främst ryslig. Särskilt när det inte är en fantasy (kommentaren ovan..) utan något helt annat. Usch! Haha. Nackdelen är att det är så långt som elfte boken i serien (tar ju lång tid innan man kommer dit), och jag som inte läser engelska böcker i vanliga fall… men är det ganska enkel engelska i boken som passar en som går på högstadiet? Eller lite krångligare? / juliga kramar!

    Gilla

  3. Pingback: Året 2015 |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s