En gåva med stort värde…

Någon kanske minns att jag meddelade för ett tag sedan att min familj inte skickar några julkort i år. Istället var planen att skänka de pengarna, och lite till, till välgörenhet.

ChristmasChildrenPaintingJag har skänkt till UNHCR, UNICEF, Rädda Barnen, SOS-barnbyar och Svenska Kyrkan andra år, men i år var det två saker som berörde mig lite extra.

Jag har så svårt för att det numera sitter tiggare utanför alla affärer, dels för att jag sällan har kontanter då jag alltid handlar med kort och dels för att jag inte kan se hur några kronor ska kunna förändra orsaken till deras problem. Jag får bara ont i magen och dåligt samvete för att jag har det så bra. I höst har jag läst Expressens serie Därför kommer tiggarna och förfärats över hur de har det hemma i sina länder. Det är verkligen fruktansvärt!

Sedan följde jag även debatten om att det var bättre att hjälpa på plats och därför letade jag reda på Hjärta till Hjärta. De finns i flera länder i östra Europa och arbetar enligt principen hjälp till självhjälp, vilket jag tycker är viktigt. De har ett 90-konto, alltså med insamlingskontroll.

XXtogo1-superJumbo
Kodjo Didier Akarabi, 47, har lämnats på ett böneläger i Togo av sina bröder. Han har synhallucinationer och sitter fastkedjad.

Nästa område som jag ömmar för är, inte oväntat, människor med psykisk ohälsa. Då tänker jag speciellt på de som bor i fattiga länder eller där det finns stor okunnighet om detta. Det som jag beskriver nedan händer jorden runt (även i väst).

Det är inte ovanligt att tro att psykiska sjukdomar beror på onda andar, att den drabbade är en häxa, att det går att bota med bön, ritualer eller örter. Dessutom är det en stor skam att vara psykiskt sjuk och även om man mot förmodan har pengar så söker man inte alltid hjälp på sjukhusen.

När den sjuke blir svår att hantera binder man fast denne med rep eller kedjor eller bygger in honom i ett avskilt rum. Detta förekommer både i hemmen och på sjukhusen. Mentalsjukhus präglas av brist på utbildning, resurser, mediciner och personal. Våld, smuts och dålig mat är vanligt. Eller så förskjuter familjen den sjuke så att han tvingas tigga eller leva av sopor. Här finns fler foton och en intervju med fotografen Robin Hammond.

article-0-0D8D7B7600000578-944_634x422
Tang Zuhua, 40, har varit fastkedjad i en trasig lada i 23 år. Han blev sjuk som 17-åring (i vad jag tror är schizofreni). Kina.

Därför ville jag hitta en organisation som vänder sig just mot denna grupp och efter lite sökande fann jag Basic Needs. De försöker förbättra livet för de med psykisk ohälsa och epilepsi i 12 länder och samarbetar även mot lokala, nationella och internationella organisationer.

Så dessa två organisationer får en slant av mig och nu hoppas jag att jag har inspirerat någon att skänka lite också. Till någon av dem som jag nämner ovan eller till det som du känner lite extra för.

One thought on “En gåva med stort värde…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s