Mein kampf

_87514565_030679817-1Eftersom det nu är 70 år sedan Adolf Hitler dog så har copywriten på hans ökända bok Mein kampf gått ut i Bayern, Tyskland. Det innebär att det är fritt fram att ge ut boken där (läs mer här). I resten av världen är läget annat och det verkar som om Mein kampf är en bästsäljare i både Indien och mellanöstern, vilket känns väldigt konstigt.

Men det har skapat problemet att man inte vet hur man ska förhålla sig till nytryckning och spridning och det för med sig diskussioner om demokrati och yttrandefrihet och om dessa har några gränser. I Tyskland är nazi-symboler olagliga och man har bara kunnat få tillgång till boken som referenslitteratur på vissa bibliotek.

world-war-ii-part-1-5-728
”Jag kan inte förstå att det gick så här! Vem hade kunnat ANA vad Hitler tänkte göra?!” Ledtråd: Han skrev en bok om det!!

Man vill inte sprida Hitlers äckliga åsikter (ja, jag skriver äckliga för även om jag inte läst hela boken så skrev han tydligt vad han ansåg om och ville göra med alla så kallade untermenschen), men ett förbud mot boken skulle kunna få motsatt effekt. Jag tror på det senare kommer för jag upplever att det är så extremhögern, och många andra -ismer, reagerar. Om de bromsas så gör de sig till martyrer för sin kamp.

Lösningen har blivit att släppa en kommenterad utgåva för akademiska kretsar. Men flera bokhandlare vill inte ta in den och om de gör det så kommer de definitivt inte skylta med boken.

Vad tycker du om detta?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s