Hälsa, Personligt

Tankar om KOL från en sjuksköterska

I förrgår fick en släkting veta att hen har begynnande KOL, vilket känns ganska jobbigt då jag har vårdat svårt KOL-sjuka patienter när jag tillfälligt jobbat på medicinavdelning. De veckorna gav mig inblick i verkligheten och vardagen som KOL-sjuk och det är inget som man önskar någon.

index

Och när jag var på medicin kände jag att alla kampanjer mot rökning är väldigt mesiga. Dilla inte om att rökning ger gula tänder och rynkor och sedan nämn KOL i förbifarten (50% av alla som röker får faktiskt det), utan visa vad KOL verkligen innebär för jag tror att det är något okänt för de flesta. Så håll i hatten, här kommer min skrämselpropaganda: några tankar från en sjuksköterska om KOL!

KOL står för Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom, alltså en sjukdom som gör att slemhinnorna i dina luftrör och lungor inflammeras och du får svårt att andas. Den går inte att bota, men ett rökstopp minskar belastningen på lungorna. Här hittar du mer information om symtom och behandling.

ART-INLINE-0-kolgrafik400_51489a

Patienter med KOL går ner i vikt då andningen kräver mer energi för att syresätta kroppen. Då de inte orkar röra sig pga andnöd förlorar de även muskelmassa (samt att inaktiviteten ger benskörhet). Detta betyder att de blir magra och att utstickande benpartier, som till exempel skuldror, höfter och knän, bara täcks av hud. På dessa punkter får man lätt trycksår, speciellt om man är mager och har svårt att röra sig eller att ändra läge.

Har man nedsatt andning så får man inte ut tillräckligt med syre och näring till kroppens celler. Många har ofta också nedsatt cirkulation då hjärt- och kärlsjukdom är en vanlig konsekvens av rökning. Detta leder till olika typer av sår och ökar även risken för trycksår. Men det innebär också att såren blir svårläkta och även svårigheten att hålla vikten påverkar läkningsförmågan negativt.

images
Venösa bensår

Jag har stött på många med den här typen av sår och det är smärtsamt och tidskrävande (omläggningar flera gånger i veckan eller dagligen som tar mer än en timma är inget ovanligt). Det rinner och luktar ibland, såren blir infekterade och att ha på sig tjocka förband är varmt! Många skäms även över såren, drar sig undan och känner sig ofräscha.

Sedan har vi huvudsymtomet: att inte kunna andas ordentligt. Syrebristen gör att man blir trött. Man får svårt att göra saker och riskerar att bli fast hemma, med minskat socialt liv som följd. Dessutom är ångest är en vanlig konsekvens av att inte kunna få luft (tänk dig paniken!). Dessa faktorer ökar risken för depressioner, som i sin tur har komplikationer.

Detta är KOL i verkligheten. Så här illa är det och då är detta naturligtvis inte alla symtom och komplikationer. Så gör dig själv en tjänst och sluta rök så att du slipper drabbas av det här (och mycket annat).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s