Förintelsens minnesdag

Idag är det Förintelsens minnesdag och därför repriserar jag mitt inlägg om konstnären Elfriede Lohse-Wächtler som blev offer för Aktion T4. Inlägget publicerades först hösten 2014 i min serie om författare med psykisk ohälsa.

T4 var nazisternas namn på det eutanasi-program där de mördade runt 300 000 barn och vuxna med psykiska sjukdomar och/eller handikapp. Dessa människor sågs som genetiskt skräpmaterial (life unworthy of life) och läkarna och sjuksköterskorna uppfattade sig själva som barmhärtiga. Efter att T4 avslutats 1941 fortsatte morden i koncentrationsläger eller genom att man avrättade patienter på mentalsjukhus när armén rörde sig österut.
Under T4 utvecklades de metoder som användes under Förintelsen. Paul Nitsche, psykiatrisk chef, sa:

”Isn’t it wonderful to get rid of all the ballast collecting in the asylums? Now we can perform some real therapy.”                              

De patientgrupper som berördes:

  • de med schizofreni, epilepsi, demenssjukdomar, hjärnhinneinflammation och andra kroniska psykiatriska eller neurologiska sjukdomar
  • de med annan än tysk (eller besläktad) etnicitet
  • de kriminellt sinnessjuka eller som var inlagda på grund av brott
  • de som varit på institutionen som läkarna undersökte mer än fem år

220px-ELW-FotoElfriede föddes 1899 i Dresden. Hon visade tidigt prov på stor talang och var dessutom excentrisk, vilket hennes föräldrar inte klarade av att hantera. De motarbetade hennes konstnärliga karriär vilket ledde till att hon flyttade hemifrån när hon var 16 år. Hon försörjde sig genom att sälja batikföremål. Elfriede tog konstklasser under tonåren på bland annat konstakademin i Dresden.

Via konstvärlden mötte hon målaren och operasångaren Kurt Lohse och de gifte sig 1921. Hennes vänner tyckte att han var olämplig på många sätt bland annat då han inte kunde hålla i pengar. Äktenskapet var turbulent, de saknade ständigt pengar och separerade flera gånger, sista gången 1926. Han brukade ge bort hennes färdiga tavlor till sina konststudenter som fick måla över dem.

Men året innan brytningen hade paret flyttat till Hamburg och där fick Elfriede några år då hon var väldigt kreativ.

Hon målade i olja, pastell och vattenfärger. Motiven var både människor hon kände och främlingar. Hon målade prostituerade, olika minoriteter och de som stod utanför samhället. Motiven kom även från hamnen och andra arbetarklassmiljöer. Hon gjorde också kompromisslösa självporträtt och skulpterade. Stilen på hennes konstnärskap kan sägas vara expressiv realism.

5-eine_patientinap
Kvinnlig patient med landskap 1929

1929 drabbades hon av ett nervöst sammanbrott på grund av ekonomiska svårigheter och stressen av att leva nära maken och hans älskarinna. Hon lades in på Hamburg-Friedrichsbergs psykiatriska klinik där hon snabbt återhämtade sig då hon fick mat och vila.
Under de två månader som hon var inlagd gjorde hon inte mindre än sextio teckningar med pastellkrita på medpatienter, och dessa konstverk har kommit att kallas Friedrichsberg Portraits.

1930-31 visade hon upp sina verk på olika utställningar, bland annat i Hamburg Kunsthalle, och hennes konst var högt ansedd. Men trots detta och att hon ibland sålde tavlor så levde hon allt mer känslomässigt isolerat och i en fattigdom som till slut tvingade henne att flytta hem till föräldrarna i Dresden.

Då hennes psykiska mående försämrades blev hon inlagd på Arnsdorfs psykiatriska klinik 1932 av sin pappa. Hon fick diagnosen schizofreni och tillfrågades om hon gick med på sterilisering. Elfriede nekade och miste därför alla privilegier, som till exempel permission utanför sjukhuset. Men hon lyckades fortsätta skapa konst trots allt.

4 Elfriede Lohse-Wächtler, (German artist, 1899-1940) Self-Portrait (3)
Självporträtt

I maj 1935 skilde sig Elfriedes man från henne på grund av att hon klassades som mentalt inkompetent och obotligt sjuk.

Samma år införde nazisterna en lag som gav sjukhusen rätt att tvångssterilisera patienter. Det var en del i nazisternas plan för att förbättra och skydda det tyska folket (i Sverige fanns tvångssteriliseringslagen mellan 1934 och 1976. Vi var alltså steget före och inspirerade dem med både vår lag och vårt rasbiologiska institut).
I december 1935 tvingades Elfriede till ingreppet på Dresden-Friedrichstadt kvinnosjukhus.

Efter detta trauma målade hon aldrig mer och 1937 förstördes delar av hennes konst då den klassats som degenererad.

Pirna und der Holocaust
Gaskammaren i Pirna-Sonnenstein

1940 deporterades hon till slottet Sonnenschein i staden Pirna. Elfriede Lohse-Wächtler dog i gaskammaren där den 31 juli 1940. Den officiella dödsorsaken var lunginflammation med inslag av myokardisk insufficiens. Hon blev 41 år gammal.

1959 återupptäcktes hennes målningar och fick åter den aktning som den förtjänar. 1999 restes en minnesstele vid sjukhuset i Arnsdorf och det finns även gator uppkallade efter henne i Arnsdorf och Pirna-Sonnenstein.

Du kan lära dig mer om T4 här:

 

One Reply to “Förintelsens minnesdag”

  1. Känner att jag vill lägga till en kommentar om Elfriedes diagnos utanför själva inlägget. Jag tvivlar på att hon hade schizofreni för jag tycker inte att beskrivningen av hennes sjukdom stämmer in på schizofreni. Jag vill inte spekulera om vad hon led av, men jag vet att schizofrenidiagnosen var bredare förr och att många fick den trots att de egentligen, med nutidens diagnoskriterier, hade andra sjukdomar.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s