Hjältar

Den här veckan skriver Kulturkollo om hjältar och frågar:

Berätta om en hjälte eller hjältinna du ser upp till.Vilken var din första hjälte eller hjältinna?

Min första hjältinna var Ronja Rövardotter. Jag tyckte att hon var så modig och ville helst av allt vara som henne så många av mina lekar handlade just om det.

kolbeNu för tiden har jag många hjältar, men den som jag först kom att tänka på var Fader Maximilian Kolbe, eller helgonet från Auschwitz som han också kallas. Och varför jag beundrar honom är inte så svårt att förstå när man känner till hans livshistoria.

Han var franciskanmunk och präst i Polen och under andra världskriget gömde han och de andra munkarna judar, ordnade sjukhus och tryckte antinazistiskt material i klostret. Till slut arresterades de och fördes till Auschwitz.

Där fortsatte Kolbe agera som en präst genom att trösta och stötta de andra fångarna. Han delade med sig av de knappa matransonerna och på natten gick han runt i baracken till dem, oavsett tro, som behövde någon att tala med. För detta straffades han hårt av nazisterna.
I juli 1941 valdes tio fångar ut för att svälta ihjäl för att avskräcka de andra från flyktförsök. En av de utvalda bröt samman och ropade på sin fru och sina barn så Fader Maximilian lyckades få ett byte till stånd och ta mannens plats.

tumblr_nabdhuwjPH1sosgrso1_500De fördes till en bunker och Fader Maximilian höll männens mod uppe under den sista tiden av deras liv. Efter två veckor var bara han kvar i livet och nazisterna avrättade honom med en injektion karbolsyra.

Den 10 oktober 1982 kanoniserades han av Johannes Paulus II och då var mannen som den helige Maximilian Kolbe räddade där med sin familj. Helt otroligt!

12 thoughts on “Hjältar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s