A memory of light

”This is the beginning of the end. This is the fall of nations and the unification of humankind. This is the Last Battle, you bloody fool.”

A-Memory-of-Light-by-Robert-Jordan
Älskar de nya omslagen från TOR. Så snygga!

Striden ska snart börja och människornas olika arméer måste lägga sina konflikter åt sidan och enas mot Den Ondes styrkor. Det är inte lätt och hela tiden är Mörkvännerna i deras närhet, väl förberedda och redo att förstöra för sina fiender.

Samtidigt som de möts på slagfälten ska Rand slåss mot Den Onde i Shayol Ghul och om han inte vinner kommer världen att gå under. Oavsett vilket kommer det kosta honom livet.

Jag blir faktiskt lite rörd när jag skriver det här och jag kände så när jag läste A memory of light också. Jag började läsa den här serien runt 2001 då han som sedan blev min man tipsade mig om den. Ända sedan dess har Sagan om drakens återkomst funnits där.

Vissa böcker i serien har varit tråkiga medan andra har varit fantastiska och att äntligen få komma till vägs ände är väldigt speciellt. Efter så lång tid och efter allt som hänt: som att böckerna slutade översättas, att Robert Jordan dog och att Brandon Sanderson tog över. Ärligt talat så trodde jag inte att serien skulle avslutas.

Och så blir avslutningen så bra! Hela A memory of light känns lite som ett långt, men väldigt spännande, avsked och jag tycker att Sanderson lyfter hela serien. Vissa delar läste jag på ett febrigt, hetsigt sätt för det här var det man väntat på. Andra delar dröjde jag kvar vid för att jag inte ville att det skulle ta slut. Och när personer jag tycker om började dö kändes det så sorgligt. Men boken är absolut inte deppig för den innehåller samtidigt mycket humor med de olika personernas karakteristiska sätt att skämta som fick mig att skratta.

Ja, serien är jättelång och ja, det är fler än en som gått vilse och fastnat i Aielöknen för att aldrig komma vidare (hej maken!), men vilket imponerande bygge! Alla dessa karaktärer (1880 stycken lär jag mig på wikipedia), länder, kulturer, intriger, allianser, övernaturliga element med mera är något helt oerhört! En dag ska jag läsa om den och bara njuta av alltihop!

Betyg: 5/5

 

7 thoughts on “A memory of light

  1. Jag har fortfarande den här kvar och det beror på två saker. Dels att den är på engelska, men det är ett hinder jag skulle ta mig över om jag faktiskt ville ( vilket jag vill, sen ). Men den tar ju slut sedan! Det är ju liksom det, sedan är det slut. Och det känns väldigt sorgligt när jag haft serien i mitt liv i snart tjugo år. Men någon dag så. 🙂

    Gilla

    1. Jag drog mig för att läsa den också för att jag inte ville att serien ska ta slut. Men nu börjar jag leka med tanken att läsa om serien. Kollade in de engelska på biblioteket idag. ☺

      Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s