En smakbit från Athenas märke

”The Olympians are torn between their two natures, called on by both sides. They become quite schizophrenic, I’m afraid.”

Detta smakprovet kommer från Rick Riordans bok och det gör mig förbannad så förbered er på en rant.
Jag förstår att vanligt folk inte kan psykiatri, men tyvärr hindrar det dem inte från att agera som om de gör det trots att de ofta inte vet skillnaden mellan en psykolog och en psykiatriker. Samtidigt är det inte lätt att veta att man är okunnig när det länge varit tabu att prata om psykisk ohälsa.

SRickRiordanedan kommer vi till det här med diagnoser och att uttala sig om dem på ett sätt som förstärker fördomar. Snälla, sluta med det!

Vi lever ju tydligen i ett informationssamhälle så det borde ju inte vara så svårt att åtgärda okunskapen. Öppna en webläsare och gör en sökning. Glöm inte att värdera om källan är tillförlitlig (Aftonbladet, Allers och Flashback – nej. Vetenskapliga tidskrifter, Internetmedicin och FASS – ja).

Schizofreni är inte detsamma som personlighetsklyvning så sluta använda det ordet som en synonym för att vara splittrad. Det är en psykossjukdom med hallucinationer, tankestörningar, vanföreställningar, självförsjunkenhet och känslomässiga störningar som främsta symtom. Inget mystiskt eller konstigt, utan en sjukdom.

Dissociativ identitetsstörning är det tillstånd då en person utvecklar andra personligheter för att skydda sig mot trauman. Inte heller det är mystiskt utan något som är sprunget ur och innebär stort lidande. Jag hänvisar till bloggen Från ett annat perspektiv för mer information om detta.

Så, nu har jag avreagerat mig lite. Tack för ert tålamod!

21 thoughts on “En smakbit från Athenas märke

  1. Tack för smakbiten. Ja, schizofren har blivit ett ord som används både hit och dit. Jag får nog bekänna mig skyldig själv också 😦 Ska försöka komma ihåg att inte använda det så lättvindigt. Ha en bra söndag!

    Gilla

  2. Du har helt rett!
    det er dessverre sånn at mange forbinder schizofreni med splittede personligheter. Av en eller annen merkelig grunn. Det er flott at noen sier fra! 🙂 Ha en riktig fin uke!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s