Enheduanna

YBC7169reduced
Babylonsk avskrift av en av Enheduannas hymner

När jag lyssnade på History extra podcasts avsnitt Roman emperors and women through the ages så deltog Dr Amanda Foreman. Hon pratade om kvinnor genom historien och nämnde vem det var som uppfann litteraturen. Och det var tydligen den sumeriska överprästinnan Enheduanna. Jag tyckte att detta lät så intressant att jag var tvungen att lära mig mer.

Enheduanna levde i södra Mesopotamien 2285 – 2250 f.Kr och hennes namn betyder ungefär Översteprästinnan som pryder guden An. Hon var dotter till Kung Sargon den store och Drottning Tashlultum. Kungen hade stort förtroende för henne och gjorde henne till överprästinna i det viktigaste templet i Sumer. Hon var troligtvis den första kvinnan som fick en så hög titel, men inte den sista.

enheduanna-picture-340x446
Gudinnan Inanna

Tidigare hade skrift använts för att nedteckna fakta, men Enheduanna fick i uppdrag att ena de olika religiösa traditionerna i landet för att skapa stabilitet och använde sig av då av religiös poesi. Hon komponerade bland annat 42 hymner som riktar sig till olika tempel i landet. Du kan läsa majoriteten av dem på engelska här. Hon har kallats sumers Shakespeare.

Enheduanna skrev även liturgiska texter som kopierades om och om igen under 2000 år. Hon var mycket vördad, både under och efter sitt liv. Hon var till exempel den första personen som identifierade sig själv i sin poesi genom att skriva i första person och visa vem som var författare.

“I am Enhenduanna, I am the brilliant high priestess of Nanna”

ladda ned (2)
Kanske såg Enheduanna ut så här

Under lång tid var hon bortglömd, men nu kan forskare se att hennes poesi utgjorde grunden för hur psalmer, poesi och böner användes i den forntida världen. Genom babylonierna påverkades den judiska bibeln, Homeros och vidare till den tidiga kristna kyrkan. Tillsammans med de andra i templet skapade hon en av de första kalendrarna som utgör grunden för den judiska kalendern (och påverkar på så sätt vårt påskfirande).

Läs mer om Enheduanna:

Bilden högst upp visar Enheduanna när hon offrar till sin gud. Disken är gjord i alabaster och finns University of Pennsylvania Museum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s