Selma x 3

Koko tycker att bokbloggsvärlden fokuserar för mycket på det som är nytt och spännande. Därför vill hon utmana er att blogga om en bok (eller flera) som är minst hundra år gammal men som fortfarande är läsvärd. Vuxenbok, barnbok, facklitteratur, vad du vill. Motivera!”

PicMonkey CollageJag håller med Koko. Det är alldeles för lätt att fokusera på det ständiga flödet av nya böcker och glömma eller skjuta upp läsandet av de äldre. Det är synd för det finns ju så mycket bra från förr.

De böcker som jag vill tipsa om är Selma Lagerlöfs fantastiska romaner. Jag har läst Gösta Berlings saga (1891), Jerusalem (1901-1902) och Herr Arnes penningar (1904) och de var otroligt bra.

images (3)Även om det var några år sedan jag läste dem så minns jag vissa delar tydligt och hur jag njöt av att få möta karaktärerna och den tid som de levde i (som är så annorlunda från nutiden).

Jag har länge tänkt att jag ska läsa fler av Selmas böcker och det kanske vore en bra utmaning för nästa år att läsa alla hennes romaner. Det är långt till dess så vi får se.

Trevlig helg till er alla!

26 thoughts on “Selma x 3

 1. När jag gick i första klass så läste vår fröken högt ur Nils Holgersson. Jag blev så fascinerad av historien att jag var tvungen att köpa boken och läsa den själv, som vuxen 🙂

  Gilla

 2. Jerusalem tog jag upp när den här frågan var uppe förra gången för ett år sedan 🙂
  Sen är det ju så att många bokbloggare är i 40-60 årsåldern (inte alla men en hel del!) och då läste man kanske klassikerna långt innan man började blogga. Så är det för mig i alla fall. Jag slukade klassiker för 30 år sedan, och har inget större behov numera. Kanske det kommer på ålderns höst igen 🙂

  Gilla

 3. Gösta Berlings saga läste jag för många år sedan. Mina föräldrar hade en gammal utgåva i sin bokhylla när jag var ung. Även jag har valt Selma, men en annan bok.

  Gilla

 4. Är man nyfiken på Selma tycker jag att man också ska leta upp hennes Löwensköldska ringen-trilogi (Löwensköldska ringen, Charlotte Löwensköld och Anna Svärd) – mycket bra men inte så välkänd.

  Gilla

 5. Har svårt för Lagerlöf, men jag har förstås inte läst allt. Kejsaren av Portugalien är väl den enda jag tyckt riktig mycket om. De böcker du nämner tillhör inte mina favoriter, tyvärr.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s