Jag blev stockholmssyndromet

Fortfarande är det så att om någon börjar tala om Norrmalmstorgsdramat eller Stockholmssyndromet blir jag alldeles stel, både inom- och utombords.

jag-blev-stockholmssyndromet-valvet-foraktet-och-mitt-karleksforhallande-med-clark-olofssonKristin Enmark var 23 år och relativt nyinflyttad i Stockholm från Norrland när hon blev tagen som gisslan vid ett bankrån. Hon spenderade fem dygn inlåst i bankvalvet och fruktade hela tiden för sitt liv. Rånaren fick Clark Olofsson fri och skickad till banken från fängelset, statsminister Palme talade i telefon med dem och media följde dramat minutiöst.

Redan innan Kristin och de andra kommit ut hade polisprofessorn Nils Bejerot konstruerat sin teori om stockholmsyndromet, vilket medförde att de upplevde att de skuldbelades för hur de agerat under gisslandramat. Jag tänkte på det att det kan inte vara roligt att hela tiden, världen över, tas upp som ett exempel på ett sjukdomssyndrom utan att kunna påverka det själv.

Norrmalmstorgdramat
Polisen stod redo att skjuta in i banken

I boken framhåller Kristin hur hon gjorde vad som helst för att överleva och hon beskriver sina tankar och känslor väldigt bra. Då rånaren, Janne Olsson, var så labil, så kändes Olofsson som en trygghet. Jag tänkte spontant på uttrycket ”good cop, bad cop”.

Kristin tyckte att poliserna var oprofessionella och att det riktades för mycket fokus mot gisslan och för lite mot polisens agerade. Och det verkar ju ha förekommit en del konstigheter och det hela känns riktigt oproffsigt. Bara det att man hela tiden lade över ansvaret på gisslan: de skulle övertala rånarna att lägga ner vapnen och släppa dem fria. Mycket konstigt.

clark3
Bankvalvet. Snarorna som lades om gisslans hals syns tydligt.

Jag hade tidigare lyssnat på P3 dokumentär om Norrmalmstorgsdramat och Jag blev stockholmssyndromet var ett mycket intressant tillägg till den. Just att få se hur Kristin själv upplevde situationen, vad som hände (och det var ju riktigt otäcka saker de utsattes för) och framför allt hur det har påverkat hela hennes liv.

Kristin Enmark har skrivit boken tillsammans med journalisten och sin gode vän Gunnar Wesslén.

Betyg: 4/5

2 Replies to “Jag blev stockholmssyndromet”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s