Lööf-debatten

Så sent som den 2/5 gratulerade Bonnier Carlsen Jan Lööf på sin hemsida då han fått Schullströmska priset (grattis från mig också, Jan). Och i söndags skrev DN att två av hans böcker kan stoppas. Men inte för att det kommit klagomål på dem utan att för att förlaget granskat dem och hittat ”stereotypa skildringar av andra kulturer”

_djungelDet gäller böckerna ”Morfar är sjörövare” och ”Ta fast Fabian” och Lööf berättar att han har fått ett ultimatum att han måste rita om dem eller så kommer de inte ges ut mer. Han säger att han försökte ändra sina böcker, men att det hela ”blir för tokigt” och säger att böckerna får läggas ner. Då trummisen som syns ovan är baserad på hans avlidne vän så förstår jag att det måste kännas helt fel att förändra honom.

Bonnier Carlsens kommentarer till detta är att de inte ställt något ultimatum och att det fortfarande pågår förhandlingar. De ägnar tydligen mycket tid på förlaget att ”gå igenom äldre utgivningar”. Men Lööf tycks uppgiven och har till och med sagt att det nog inte blir några mer barnböcker alls.

Jag blir så trött på det här och allt vad identitetspolitik heter. Och speciellt att sitta och rensa för att förekomma eventuell kritik. ”Kan detta vara stötande? Men detta då? Kan någon ta illa upp?” Samtidigt förfäras vi över när de gjorde så förr (till exempel nazisternas bokbål eller utrensningen och förstörelsen av konst) eller hur IS spränger statyer idag.

jan_loof_dunkers-2
Från ”Morfar är sjörövare”

Barnböcker och sagor är ofta stereotypa, på alla sätt. Det hör liksom till. Karaktärerna representerar typer och avviker sällan från sina spår. Jag tänker spontant på folksagor, Roald Dahl och Harry Potter-serien. Ska skildringen av fete Mr Dursley och Dudley förbjudas härnäst och ses som kränkande?

Det är väldigt konstigt att det ena dagen är gratulationer och nästa ska suddgummit fram. Och jag har läst Jan Lööfs böcker både som barn och vuxen och tycker inte att de innehåller någon rasism. Själva tanken med att läsa för sina barn är ju att man får möjlighet att prata om olika saker, som till exempel hur det var förr. Det är definitivt viktigare hur man som förälder uttrycker sig om och behandlar de som kommer från andra kulturer under resten av dygnet.

Läs även Leo Flavums välformulerade inlägg i Lööf-debatten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s