Studiebesök

image
Blankark

Det började med ett samtal för några veckor sedan då jag och barnen pratade om olika yrken och jag sa att deras morfar är bokbindare. ”Vad då? Binder han ihop böcker med rep?” Sedan försökte jag förklara hur det går till på riktigt vilket slutade med ännu större förvirring. Då bestämde vi oss för att göra ett studiebesök.

Så igår fick vi en rundtur på Falköpings Bokbinderi anordnad av min pappa. Vi började på lastkajen dit pallarna med blankark kommer och vi tittade på högarna av ark där varje boksida finns flera gånger.

imageSedan gick vi vidare till nästa anhalt där arken skakas för att ligga rakt och skärs. Den maskinen ser du till vänster och för att få bladen att gå måste man trycka på en knapp med varje hand samt trampa på en pedal. Allt för att minimera risken för otäcka olyckor med de vassa knivarna.

2016-05-10_15.01.23.jpg
Min pappa visar barnbarnen vikta ark

Därefter tittade vi på maskiner som viker stora pappersark (ungefär som när man viker ihop kartor) för att bilda en sektion i en bok. Det fanns även maskiner som plastade in och satte adress på tidningar samt små enheter där man satt och ringband almanackor. Gissa om jag har gjort det sistnämnda mycket när jag sommarjobbade på bokbinderi!

imageEfter det gick vi till en stor hall som mest upptogs av en jättelång maskin som plockade och lade ihop de olika sidorna/sektionerna, limmade ihop dem med omslaget, skar ytterkanterna, skickade dem för att packas och skeppas iväg på lastkajen. På bilden ovan ser man plockdelen av jättemaskinen. Varje ”ränna” är till för en sektion av boken. Här kan du se en kort film av den.

Sedan hade vi gått varvet runt och fått se både vad morfar gör på dagarna och hur en bok blir till. Vi tackar Lasse, aka Morfar, och de andra som lät oss komma på besök! Det var mycket trevligt och jag insåg hur god doften av papper och fabrik är (ja, jag är lite störd).

3 Replies to “Studiebesök”

  1. Väldigt intressant. Jag och min familj har ägnat oss lite åt amatörbokbinderi så det här känns extra spännande att få se och läsa om.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s