Personligt, Psykisk ohälsa

Ett år

golden-cross-and-candle-in-dark-surroundingsIdag för ett år sedan tog min farbror livet av sig. Vi hade ingen nära relation de senaste åren, men jag tyckte om honom. Jag sörjer honom och ser hur hans beslut visserligen innebar slutet för hans lidande, men att det var början för många andras grubblerier och lidande.

Det visade sig att han hade samma diagnos som jag och jag kände direkt en massa känslor. Varför pratar vi inte mer om psykisk ohälsa? Visste han att jag var sjuk? Varför är jag en sådan mesig social fobiker som drar mig undan folk? Även om jag inte är i skick att ”rädda” någon så kanske jag kunnat göra något. Bara stödet i att veta att man inte är ensam om att ha det så här. Tänk om-det ena och tänk om-det andra. Framför allt känns det så onödigt.

Under år 2013 tog 1600 människor livet av sig och under samma år dog 260 personer i trafiken. Det förebyggande arbetet mot självmord får bara en bråkdel av de resurser som samma arbete i trafiken får. Varför är det så här?

slide_1För att göra något har jag blivit medlem i Suicide Zero som startades 2013 av journalisten och författaren Alfred Skogberg och läkaren/kbt-terapeuten och egenföretagaren Ludmilla Rosengren. Båda har erfarenhet av självmord och ville öka kunskapen om självmord och ta död på de myter som finns.

Gå in på sidan och läs, köp deras armband, rekommendera dem till andra och bli gärna medlem. Om du har självmordstankar så hittar du hjälp där.

2 reaktioner till “Ett år”

  1. Viktigt och läsvärt inlägg! Jag visste inte att det var så många fler som väljer att ta sina liv i förhållande till hur många som dör i trafiken varje år. Jag har kommit i kontakt med självmord vid ett tillfälle, när en person som funnits med i mitt liv, ingen nära kontakt, men frekvent, tog sitt liv genom att skjuta sig själv i ett litet hus på tomten. Man förstår hur mycket en person som tar sitt liv har gått in i sig själv och hur självmordskänslorna tagit överhanden, när man tänker på hur de efterlevande hittade honom och de bilder de bär med sig för resten av sina liv. Jag skall klicka in på länkarna och läsa mer.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s