Yrke: sjuksköterska

”Finns det några böcker som skildrar ditt yrke? Och finns det några böcker som du läst där du blivit nyfiken på ett helt annat jobb än det du jobbar med? Eller kanske någon bok som gjort dig totalt osugen på ett visst yrke?”

susie-king-taylor
Susie Taylor King föddes som slav & var den första svarta sjuksköterskan under Amerikanska inbördeskriget

Barnboksbloggen ställer Veckans bokbloggsfråga och eftersom jag är sjuksköterska så finns det ju massor med böcker som handlar om sjukvård på olika sätt. Folk blir sjuka och skadade i böcker och behöver vård, men jag kan inte komma på någon direkt titel som handlar om just sjuksköterskor förutom Diana Gabaldons Outlander-serie där Claire är just detta.

Kanske beror det på att jag brukar störa mig på skildringar som inte är realistiska, men också på att jag vill läsa om något annat än mitt jobb, även om det intresserar mig mycket. Däremot tycker jag om att läsa biografier och facklitteratur om kända sjukvårdspersonligheter, medicinens utveckling och olika sjukdomar. På senare år, sedan jag fick min diagnos, har fokus legat på psykiatri.

Jag skulle inte vilja jobba som något annat så inga böcker kan vare sig få mig intresserad eller avskräckt. 🙂

10 thoughts on “Yrke: sjuksköterska

  1. Jag är undersköterska, och Outlander tänkte jag också på men Claire är ju sjuksköterska så då hade jag inte med den i mitt svar. Jag har alldeles nyss läst Främlingen och jag tyckte det var väldigt intressant att läsa om naturläkemedlen i boken, som jag antar är sanna i alla fall.

    Gilla

  2. Jag jobbar inte inom vården, men när jag var liten hade jag några gamla böcker om sjuksköterskor. Du har redan hittat Cherry Ames. Jag hade dessutom några till. En som jag inte minns vad den heter om en tjej som de visst döpte om till ett svenskare namn, men tror hon egentligen hette Sally. Dessutom hade jag en om en som hette Syster Barton. Slutligen hade jag också en serie om en svensk tjej som hette Lotta. Jag vet egentligen inte varför jag hade alla de här, för jag var väldigt rädd för att gå till doktorn osv, men jag fick dem nog som presenter.

    Gilla

  3. Jag läste hela Cherry Ames serien när jag var i tonåren, men hur bra den skildrar yrket har jag ingen aning om! Karin Wahlbergs böcker utspelar sig inom vården, det är den enda deckarserie jag kommer på…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s