Rilla of Ingleside

She wanted to be alone – to think things out – to adjust herself, if it were possible, to the new world in which she seemed to have been transplanted with a suddenness and completeness that left her half bewildered to her own identity.

MontgomeryRillaRilla of Ingleside börjar med att Susan läser högt ur lokaltidningen om att någon kunglighet skjutits i Sarajevo, men det intresserar henne för det påverkar ju inte livet på Prince Edwards Island. Istället vill hon läsa om traktens ungdomars skolprestationer och vart de ska läsa vidare till hösten.

Rilla, Annes och Gilberts yngsta, är nästan 15 och ser fram emot åren framför henne som hon hört ska vara de bästa i en ung kvinnas liv. Men inget blir så som hon eller någon annan tror för Första Världskriget bryter ut.

I början tror de att det snart kommer vara över och de unga männen ser det som ett spännande äventyr. Men kriget blir långt och Rilla förändras successivt från en ytlig flicka till en vuxen kvinna.

waste_not_posterJag tyckte jättemycket om den här boken och kände så starkt för bokens olika karaktärer. Kanske speciellt för Anne som får se sina barn ge sig ut i kriget. Som mamma är det lätt att leva sig in i hennes vånda och oro.

Boken ekar av LM Montgomerys egna upplevelser och iakttagelser under kriget och jag tyckte att det var väldigt intressant att läsa om hur det var för de som ”var kvar hemma”. Hon skildrar väldigt tydligt varför detta krig, som hamnat i skymundan av Andra Världskriget för oss, var en sådan total tragedi som påverkade hela världen.

Betyg: 4,5/5

4 thoughts on “Rilla of Ingleside

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s