The yellow wallpaper

There are things in that wallpaper that nobody knows about but me, or ever will.

YellowWallpaperCoverFör ett bra tag sedan var jag ute och gick i skogen och min vana trogen så lyssnade jag på olika podcasts. Jag valde Historiepoddens avsnitt Den gula tapeten och det var så läskigt att jag för första gången på länge kände mig otrygg i skogen. Jag började titta mig nervöst över axeln. Men trots att jag är så räddhågsen så tänkte jag att jag bara måste få läsa den novellen.

Och sen hittade jag den på Librivox och den var helt fantastisk! Inläsarens röst och tonfall gjorde att det kändes så äkta att jag blev alldeles skraj igen. Den finns även på Sveriges Radio. 

The yellow wallpaper skrevs av Charlotte Perkins Gilman och publicerades 1892. Den är skriven som en serie dagboksinlägg av en kvinna som flyttar till en herrgård över sommaren med sin familj. Hennes man är läkare och ordinerar henne att vila då hon lider av hysteri (gammal diagnos som kunde betyda i stort sett vad som helst, men i detta fall är det nog depression).

WomanMentalIllnessEn del i behandlingen är att hon ska vara sängliggande utan några stimuli. Så hon tillbringar nästan all tid ensam i rummet och sakta men säkert blir hon besatt av rummets gula tapet och dess mönster. Hon börjar se saker i den och nedstämdheten går över i psykos.

Den stora behållningen i novellen, förutom det faktum att den är skriven så tidigt och kritiserar behandlingen av kvinnors psykiska ohälsa, är att man får direkt tillgång till kvinnans tankar och känslor om det hon upplever. Det blir oerhört nära och man går nästan in i kvinnans hallucinationer. Eftersom de är verkliga för henne känns det verklugt för läsaren. Och jag tänkte också på att texten måste påverkat mångas syn på psykiatri.

Betyg: 5/5

3 thoughts on “The yellow wallpaper

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s