Miss no single opportunity of making some small sacrifice, here by a smiling look, there by a kindly word; always doing the smallest right and doing it all for love.

754771Jag har haft Therese av Lisieux självbiografi liggande hemma ett bra tag och jag började faktiskt läsa den, men på grund av den lilla texten och att andra böcker lockade så lade jag den åt sidan. Det var dumt gjort av mig, men samtidigt ångrar jag det inte för det var något speciellt att lyssna till Thereses (som kallas Guds lilla blomma, Thérèse av Jesusbarnet och av det Heliga Anletet och Lilla Therese) ord i ljudbok medan jag grejade i trädgården. Med blommor. 🙂

Therese var verkligen en unik ung kvinna och hennes liv var kort, men fyllt av stor kärlek och kunskap. Boken skrev hon på inrådan av två priorinnor i sitt kloster då hon var döende av tubekulos.  Lilla Therese blev 24 år gammal.
Hon är känd för den ”lilla väg” som hon beskriver i boken: att man kan nå helighet genom små gärningar utförda med stor kärlek. Hon helgonförklarades 1925 och 1997 utnämnde Johannes Paulus II henne till kyrkolärare (hon är en av fyra kvinnor). I höstas kanoniserades hennes föräldrar (Louis och Zélie Martin) som hon beskriver så fint i boken.thereseoflisieux

Om jag ska säga något negativt om boken var att jag hade svårt att känna igen hennes högtflygande känslor för Jesus och sin tro. Hon kände så intensivt, men det kanske är så man är eller blir när man lever som munk eller nunna. En vanlig människas känslor blir kanske mindre per automatik och därför känns det passande med en liten väg.

Betyg: 4/5

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s