4 = Mycket bra, Klassiker

North and south

I wish I could tell you how lonely I am. How cold and harsh it is here. Everywhere there is conflict and unkindness. I think God has forsaken this place. I believe I have seen hell and it’s white, it’s snow-white.

North and South_book

Margaret Hale är nitton år och har levt i sin mosters familj i nästan tio år för att uppfostras till en dam. Men när hennes jämnåriga kusin gifter sig innebär det att Margaret ska flytta hem till sina föräldrar. Hennes far är präst i lantliga Helstone.

Men tiden där blir kortvarig för fadern avslöjar att han har religiösa tvivel och väljer att lämna Church of England. Istället flyttar familjen till industristaden Milton där Margaret konfronteras med smuts, rök från fabrikerna, fattigdom och fackföreningarna.

Fadern börjar undervisa och får Mr Thornton, en förmögen fabriksägare, som elev då denne vill gottgöra sin bristande utbildning. Men Thornton och Margaret hamnar direkt på kant med varandra och än värre blir det när Margaret lär känna några fabriksarbetare. Dessutom blir Mrs Hale mycket sjuk vilket bara är en av de många prövningar som Margaret måste tackla.

NorthSouthLoleiaJag blev så förtjust i den här boken och jag kan verkligen inte fatta att jag inte har läst den tidigare! Gaskell är som en kombination av Jane Austen och Charles Dickens – kärlek och sociala frågor i ett samt ett helt underbart språk. Och hon iakttog sin samtid med skarp blick.

Och karaktärerna och intrigen var, även om den på vissa sätt påminde om Stolthet och fördom, som en frisk fläkt. Ibland när jag lyssnade på North and south så tänke jag: ”Hon är bättre än Austen!”. Men det kändes så kätterskt att jag nästan bannade mig själv för det. Jag måste definitivt läsa om den här som bok någon gång för att få uppleva texten i tryck.

Betyg: 4,5/5

3 reaktioner till “North and south”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s