Heliga Teresa av Calcutta

Idag helgonförklaras Heliga Teresa av Calcutta (1910–1997) och mässan från St Peterkyrkan direktssänds i SVT2 klockan 10.20.

Remembering_Mother_TeresaHon är en person som de allra flesta känner till och som uträttade mycket gott under sitt liv. Jag var barn på 80-talet och den lilla sariklädda kvinnan förekom titt som tätt i teve och tidningar där kända människor uttryckte sin aktning för henne. Redan som barn förstod jag att det hon och hennes medsystrar gjorde var stort: de tog hand om dem som ingen brydde sig om.

mother-teresa-anyway-quote-posterHon har även fått kritik. Bland annat av superateisten Christopher Hitchens som gjorde en dokumentär om henne och skrev en bok på 90-talet utan att intervjua någon på hennes ”sida”. Använder man sådana metoder och vill få fram ett visst resultat så blir det också vinklat och fullt av felaktigheter. Här finns ett podprogram som tar upp detta och annan kritik.

Heliga Teresa av Calcutta blir skyddshelgon för Världsungdomsdagen och hennes festdag blir 5 september.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s