5 = Fantastisk!, Klassiker

Wives and daughters

All sorts of thoughts cross one’s mind—it depends upon whether one gives them harbour and encouragement.

9780141389462Molly Gibson är bara fyra år när hennes mamma dör och hon växer därefter upp tillsammans med sin älskade pappa som är läkare i en by. När hon är 16 bestämmer han sig för att skaffa en ny fru för att hjälpa Molly och valet faller på änkan Mrs Kirkpatrick.

Hon har varit guvernant hos Lord och Lady Cumnor och har en jämnårig dotter. Men familjelivet blir inte så enkelt och idylliskt som Dr Gibson hoppats på.

Detta var en riktigt bra roman och jag sörjer över att Elizabeth Gaskell inte hann avsluta den (hon avled 1865). Wives and daughters består av 60 kapitel och man förstår precis hur det kommer sluta, men det hade ändå varit trevligt att få läsa upplösningen i hennes eleganta formuleringar.

reading-galleryDet finns många karaktärer i boken och Gaskell lyckas beskriva dem och deras relationer utan att falla i fällan att vara klyschig. Styvmodern är inte ond rakt igenom, så inte heller styvdottern, utan alla har sina kvalitéer och brister. Och Molly är naiv på ett väldigt intagande sätt.

Betyg: 5/5

En reaktion till “Wives and daughters”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s