The best men are not consistent in good—why should the worst men be consistent in evil?

5890Walter Hartright är konstlärare och möter en vitklädd kvinna sent en kväll som är vilse. Han hjälper henne och det visar sig att hon rymt från ett mentalsjukhus. Kort därefter får han jobb på Limmeridge House. En av hans studenter är mycket lik kvinnan i vitt och snart korsas deras vägar igen.

Jag har velat läsa The woman in white av Wilkie Collins ända sedan jag hörde talas om den i tonåren, men den fanns inte på mitt biblioteket så det blev aldrig av. Men den finns på Librivox så nu har jag äntligen fått lyssna på denna klassiker från 1859 vars tema är kvinnors utsatthet på den tiden. Den publicerades först som serie i Charles Dickens tidning All the year round och jag tycker att det märks i bokens upplägg.

CoffeeBookFlowerJag tyckte om boken, men den var lite ojämn. Ibland tyckte jag att den var seg och rent av trist, men sedan hände något som ökade tempot och lade ytterligare ett mysterium till den växande listan i intrigen. Så på det hela taget tyckte jag att det var en bra bok. Och vissa av karaktärerna, som Frederick Fairlie, var oerhört roande i all sin fånighet.

Betyg: 3/5

Bilden högst upp är av Isabella Hawarden och är tagen av hennes mamma Lady Clementina Hawarden någon gång 1862-63. Penguin hade den som omslagsbild på en utgåva av The woman in white. Här kan du läsa mer om Lady Hawardens vackra fotografier.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s