Baserad på en sann historia

”Jag skulle vilja kunna säga att jag kämpade, att jag stred, att jag försökte komma undan. Men jag har inget annat än ett enkelt konstaterande: jag överlät mig åt L. därför att hon föreföll mig vara den enda som kunde hjälpa mig upp ur hålet.”

Författaren Delphine har skrivkramp efter att hennes självbiografiska roman gjort stor succé. Alla frågar vad hon ska göra härnäst men hon förmår inte att skriva en rad. Av en händelse träffar hon L. på en fest och de blir snabbt nära vänner. Även L. är författare och de talar mycket om litteratur och om Delphines nästa roman.

2016-09-24_17.16.09.jpgDet börjar anlända anonyma brev från någon som säger sig vara släkt med Delphine och som är mycket arg över hur hon skildrat släkten i sin förra bok. Hon sjunker allt djupare in i en depression och L. tar över hennes liv mer och mer.

Baserad på en sann historia är den tredje boken av Delphine de Vigan som jag läst och jag tänker definitivt läsa fler. Den här boken rör sig mellan biografi och skönlitteratur tills man inte har någon aning om det är sant eller påhittat. I början var det lite jobbigt, men ju längre in jag kom i boken så tyckte jag att det var spännande.

Vigan skriver väldigt enkelt om komplicerade känslor så att hon hela tiden träffar rätt. Som läsare upplever jag att jag förstår upplevelsen helt.

montmartreDetta var en riktigt obehaglig och spännande bok. Delphine är så svag och utsatt och L. är så dominant, manipulativ och, rent av, konstig. Bara det här att hon inte vill träffa någon ur Delphines familj trots att de är så nära var något som fick min inre varningsklocka att ringa. Men samtidigt förstår jag svårigheten att göra motstånd mot en sådan människa.

Stort tack till Sekwa Förlag för recensionsexemplaret!

Betyg: 5/5

4 thoughts on “Baserad på en sann historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s