Personligt, Psykisk ohälsa

Att ha bipolär sjukdom

Jag har tänkt på att skriva det här inlägget under flera dagar bara för att jag vill förklara hur det är att ha bipolär sjukdom. Jag tror att det är svårt för andra att förstå hur det är, hur det känns, och en del kanske till och med har idéer om det som inte stämmer.

ZardoQuotePennySeaHouseMentalIllnessVid bipolär sjukdom svänger humöret och sjukdomen finns i olika varianter där humöret svänger olika mycket och ofta. För en del går det flera år mellan skoven och för andra sker det dagligen. Man är inte antingen hypoman/manisk (samma symtom men i olika grad) eller deprimerad utan man kan befinna sig var som helst på skalan. Ibland är man symtomfri (eutymi) eller upplever båda sakerna samtidigt (mixad episod). Stress kan utlösa ett skov.

Nu för tiden svänger det ner i depression en till två gånger i månaden för mig trots att jag äter flera mediciner. De humörstabiliserande medicinerna balanserar och gör så att jag kan äta antidepressiva som annars gör mig hypoman, vilket är typiskt för oss bipolära. Anledningen till att medicinerna inte är bättre beror väl på att man ännu inte vet exakt vad som händer i hjärnan vid bipolär sjukdom så dagens mediciner är ”trubbiga”. Dessutom får forskningen om psykiska sjukdomar lite pengar och den har inte så många år på nacken (lyssna på Sinnessjukt om framtidens psykiatri).

Hypomani

sheldon-cooper-quotesI början av en hypomani är jag euforisk och supereffektiv. Jag blir mindre blyg och pratar mer, men inte så mycket att det är iögonfallande. Och samtidigt som jag pratar med andra är det full låda inuti huvudet. Tankarna rusar och jag fantiserar, diskuterar och sjunger inne i huvudet, men det märks inte utåt alls (rent allmänt blir man bra på att dölja hur man mår när man har psykisk ohälsa).

Jag blir även motorisk orolig, vilket betyder att jag får svårt att vara stilla. Det brukar inte vara så illa för mig och jag ser till att få utlopp för det genom att greja med saker eller motionera. Vid en hypomani så promenerade jag nästan två mil under en dag på grund av detta, men vanligtvis blir det mycket städning.

missing-bipolar-maniaJag, och många andra, blir extra kreativa. Idéerna flödar och man startar nya projekt. Vår tvättstuga ser fruktansvärd ut efter att jag under två olika hypomanier bestämt mig för att göra om där (men sen mattas hypomanin av och jag har blivit deprimerad utan att något blivit avslutat). Man sover mindre eller inte alls under en hypomani utan kan arbeta väldigt intensivt. Det är lätt att kamouflera eller feltolka en hypomani då den drabbade är så aktiv och verkar väldigt kapabel.

Men man blir även impulsiv och gör ogenomtänkta saker som man förmodligen aldrig skulle göra i vanliga fall. En gång köpte jag dyra täcken och kuddar för några tusen, trots att de inte behövdes (skulle egentligen bara köpa en kudde på rea) och som dessutom var för varma. Många blir även hypersexuella.

bipolarbrain
En frisk, en hypoman och en deprimerad hjärna. Ju mer färg desto mer aktivitet.

Många tror nog att när man är manisk/hypoman så är man uppåt och glad, motsatsen till depressionens tungsinne, men det är inte helt rätt. Jag tycker att ordet uppvarvad beskriver tillståndet bäst och man kan lika gärna vara arg som glad då. Jag blir ofta irriterad både när jag är som mest nere och som mest uppe i varv. Helt plötsligt är jag jättearg och fräser åt folk utan att de ens förstår varför (och jag förstår inte heller utan märker först efteråt att jag spårat ur). För det mesta finns det inte ens någon riktig anledning utan det bara blir så. Så om jag någon gång betett mig så här mot dig som läser det här så ber jag väldigt mycket om ursäkt.

Depression

Min grundstämning är lite lägre än det normala (dystymi) vilket gör att jag nästan alltid är lite deprimerad. När jag går ner i en full depression så blir jag väldigt passiv, trög och tungsint. Jag känner mig ensam men kan ändå inte förmå mig att ta kontakt med någon. Jag har mycket ångest och vill bara sitta för mig själv i ett hörn och vara ifred. Att göra saker, som att duscha eller borsta tänderna, känns omöjligt. Ofta är det värst på förmiddagen och blir lättare på kvällen.

depressionTankarna handlar om skuld, tillkortakommanden och misslyckanden. Allt negativt som hänt mig och som jag gjort rullar runt runt i huvudet och till slut kommer självmordstankarna. Att det är meningslöst att leva, att det är omöjligt att uthärda all denna smärta och att alla andra skulle ha det mycket bättre om jag bara försvann. Statistik visar att en av fem med bipolär sjukdom tar sitt liv.

Många blir beroende av alkohol eller droger i ett försök att självmedicinera. Jag har inga sådana problem, men däremot så tröstäter jag intensivt när jag är nere vilket jag gjort ända sedan jag blev sjuk som 11-åring. Jag utvecklade ätstörningar som ett sätt att förstå och hantera det som jag inte förstod och inte ens hade ord för att beskriva.

Jag hoppas att detta inlägget sprider lite kunskap och motverkar fördomar, speciellt då jag så sent som i helgen stötte jag på en person på nätet som hävdade att bipolär sjukdom bara är en modegrej. Precis som om någon skulle välja det här för att vara cool. Så än finns det mycket att göra. ✌

7 reaktioner till “Att ha bipolär sjukdom”

 1. Jag var tillsammans med en tjej som har det så. Problemet med hennes nivå var att hon ansträngde sig väl för o få mig o må illa när hon väl kände för det.
  Antar att hennes nivå var högst o än idag jag önskar henne väl o hoppas d blir böttre båda för henne o dig.
  Jag hoppades verkligen på oss men antar att jag inte klarade av det.

  Gilla

 2. Hej vill bara säga att det är en hel del av din text som stämmer in på mig. Men även en del punkter som inte stämmer in.
  Men väldigt bra skrivet om vad bipolär sjukdom är och innebär. Då jag mött många med fördomar om oss som är bipolära.

  Ha en underbar helg.
  Vänligen en hypoman.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s