En kvinna i blått 

Det har hänt något förfärligt, Ruth.

2016-08-15_23.13.06.jpgEn ung kvinna hittas död i ett dike och Nelson slås av hur lik hon är hans fru Michelle. Offret visar sig vara en känd fotomodell som var inlagd på rehab och ofta besökte traktens kyrkor som är kända pilgrimsmål. Det finns många möjliga spår för teamet att följa och flera misstänkta, vilket gör arbetet svårt. Dessutom är deras samarbete allt annat än friktionsfritt.

Samtidigt kontaktas Ruth av en gammal studiekamrat som behöver hennes hjälp med ett allvarligt problem. Och Ruth blir verkligen tvungen att lämna sin bekvämlighetszon för att göra det.

Jag har sett fram emot att läsa En kvinna i blått av Elly Griffiths länge och få umgås lite med Ruth, Cathbad, Nelson och alla andra. Men jag tyckte inte att den levde upp till mina förväntningar. Mordgåtan var bra och klurig, Ruth var sig själv samtidigt som det känns som hon går framåt (till exempel så var det mindre nojande över vikten vilket var skönt), men sedan var det det här med kristendomen. *suck*

Bridge-at-Walsingham-Abbey
Bro vid klosterruinen i Walsingham

Jag tyckte att det blev tjatigt och ensidigt av att alla tongivande karaktärer förutom Cathbad var uttalade ateister varav en del var rent fördomsfulla. Det upprepade klankandet där den ena negativa saken efter den andra drogs fram blev påfrestande och boken hade vunnit på att ha en varmt troende karaktär som motpol till all ateism (de kvinnliga prästerna känns mest som karikatyrer för att de andra ska ha någon att ”studsa” sina fördomar på).

22082740986_02df18381b_b
Shrine of Our Lady of Walsingham

När det gäller Nelson blev det rent löjligt. Han är alltså uppvuxen i en katolsk familj och har dessutom varit altarpojke, men ändå är han okunnig om basala saker vilket blev väldigt märkligt. Även om han inte tror längre så har han väl ändå kunskapen kvar?

Sedan kallades Maria Magdalena för prostituerad några gånger och att Ruth gör det kan jag köpa, men att en präst, därtill kvinnlig, gör det är helt orealistiskt. Griffiths hade behövt göra bättre research för den bilden av Maria Magdalena är en bekräftad missuppfattning.

Betyg: 3/5

One thought on “En kvinna i blått 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s