Fördomar

Det finns många fördomar om psykisk ohälsa och i morse, under en twitterdiskussion om detta och hennes bortplockade inlägg (där hon leker amatörpsykolog och analyserar moderata riksdagsmannen Hanif Bali utifrån lösryckta citat i en intervju. För det är ju så man gör när man utvärderar någons personlighet och relaterar den till barndomen. Efter analysen beskriver hon honom med mjuka, värdeneutrala ord som känslokall, hatisk, självhatare och rasist.

TwitterMentalIllness

Jag måste tillägga att antagandet att en svår barndom gör en känslomässigt störd är helt felaktig och dessutom ganska nedlåtande), skrev en person som också har bipolär sjukdom det till vänster.

En del tycks tro att psykisk smärta bara kan bero på trauma, men ingen är så dum att den tror att fysisk smärta bara skulle kunna uppstå vid trauma. Jämför sjukdomen reumatism och en bruten fot: vilken smärta är riktig? Båda naturligtvis, precis som med psykisk smärta. Man kan lika lite skärpa till sig och sluta vara deprimerad (oavsett om det föreligger trauma eller inte) som en person med reumatism kan sluta ha ont.

Om det vore viljestyrt hade vi valt att INTE må dåligt!

Psykisk sjukdom är ingen karaktärsbrist och inget man ska känna skam över. Man har inte fått sjukdomen för att man är en dålig människa och man behöver inte rättfärdiga sitt mående på något sätt. Det bara är så, precis som vid reumatism. Och jag hoppas att vi har rätt att leva, precis som de med fysisk sjukdom.

kindnessquote

Att man eventuellt inte blir bättre betyder inte att man är lat och inte kämpar. Du vet inte vilken kamp det kan vara bara att orka fortsätta en dag till. Och tro mig, under större delen av mitt liv har jag gjort precis de saker som är självhjälpsråd vid bipolär sjukdom och mitt humör har svängt lika mycket ändå. Det finns inga quick fixes.

Det här är komplicerade sjukdomar som vi inte vet speciellt mycket om orsakerna till eller behandlingen av än. Om inte forskarna och vården vet så är det kanske rimligt att anta att du, kära amatörpsykiatriker som ägnar dig åt så kallad gatans diagnostik, inte heller vet. Ödmjukhet, tack. Och framför allt empati.

3 thoughts on “Fördomar

  1. Ett tänkvärt inlägg, om det fanns quick fixes skulle ingen må dåligt, för ingen vill ju leva med psykisk ohälsa… eller reumatism (bra exempel). Alla har sina kors att bära och om vi lyssnar på varandra istället för att amatöranalysera och döma skulle det bli en så mkt trevligare värld för både normalfriska och normalsjuka.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s