Genus har blivit religion i Sverige, som fått alla politikers öra och hundratals miljoner varje år går via våra universitet och forskningsanslag, via genuspedagoger inriktade på små barn och feministiskt självförsvar till tonåringar, till olika delar av de teorier som bygger på marxistisk analys om makt och kön, etnicitet etc.

Jag var faktiskt en av de som stödde den här boken på Kickstarter och det var första gången jag gjorde något sånt vilket var roligt och lite spännande. Men jag har läst Rebecca Weidmo Uvells blogg och framför allt lyssnat på hennes otroligt bra podcast Borgarbrackor (som tyvärr är pausad på grund av tidsbrist, men jag lever på hoppet) så jag ville få recensera hennes bok här.

weidmouvellFramför allt uppskattar jag hennes kunskaper om ekonomi och förmåga att göra det förståeligt för en sån som jag som inte har någon kunskap alls i det ämnet och ingen talang för det heller. Och så är hon otroligt duktig på att gräva i trista papper med mera för att se vart pengarna tar vägen och förmedlar det hon hittar på ett slagfärdigt och roligt sätt.

Och det behövs verkligen för när jag läser Vad håller ni på med? så blir jag både förfärad och förbannad. Ett sånt fruktansvärt slöseri med skattepengar! Våra pengar från våra löner! Vi har fått lära oss att vi betalar skatt för att alla i Sverige ska kunna få bland annat skola och vård. Inte för att stötta idrottslag ekonomiskt, anordna lyxiga fester eller för allmänt slarv och dålig planering.

Och jag har speciellt svårt för:

 • frozenfloweratt pengar läggs på konstverk (visst, det kan vara trevligt men det är knappast livsnödvändigt. Som det med ljudkonstnären och lyktstolparna, är helt verklighetsfrånvänt. Som gift med en elektriker vet jag att den belysning som sätts upp väljs ut utifrån matematiska beräkningar för att möta områdets behov av belysning. Inte för att de berättar en historia)
 • allt som har med modeideologin normkritik att göra
 • sossehegemonin
 • hycklande kändisar som pratar vitt och brett om hur coolt det är att vara solidarisk och betala skatt medan de inte lever som de lär

Samtliga borde skämmas!

Betyg: 4/5

 

 

5 thoughts

 1. Jag tycker inte alls hon går mot strömmen. Vi är ju fullkomligt översköljda av den här höger retoriken som hon förespråkar. .Perongen är ju fullsatt. Hela Europa och Trump kör samma sak. Gammalt unket sossehat. Sad…

  Gilla

  1. Ett parti som har sådan makt och inflytande som socialdemokraterna (och som dessutom sitter i regeringen) måste granskas. Ingen kallar det hat när näringslivet granskas. Men det är inte bara sossar hon undersöker i boken utan allt slags slöseri. Vad det har med Europa och Trump förstår jag inte, men det är väl den vanliga brunsmetningen som poppar upp så fort någon kritiserar något vänster om Folkpartiet.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s