Katolska podcasts – del 1

Här kommer ett inlägg som jag inte tror kommer intressera så många, men det kanske finns någon som vill lära sig mer om katolicismen och då finns det ett antal bra podcasts där ute. När jag började intressera mig för detta ämne så dröjde det inte länge förrän jag letade efter poddar. Den första jag föll för var:

Catholic stuff you should know

catholicstuffyoushouldknowTänk dig två, ibland fler, katolska präster (och/eller munkar), som sitter i en källare och dricker öl. I bakgrunden hör man emellanåt deras loon clock och det som påverkade mig väldigt var att de är som vilka unga killar som helst. De pratar om trosrelaterade ting och hur de sliter med sina seminariestudier men även om film, musik, TV, dataspel, sin kallelse, sina vänner, före detta flickvänner med mera.

Mina fördomar om hur djupt religiösa människor är och speciellt katolska präster/munkar är kom snabbt på skam när jag lyssnade på dem och sedan fortsatte jag för de är så kul. Och väldigt kunniga om katolicismen.

Catholic Answers live

Det är ett radioprogram från Catholic Answers som sänder två timmar varje vardag och förutom programledaren så medverkar en präst eller apologist som svarar på frågor som folk ringer in med. Ibland avhandlar de specifika ämnen och ibland får bara icke-katoliker eller ateister ringa in. Det är väldigt informativt.

Hearts and minds

Trent Horn och Timmerie Millington diskuterar tro och kultur. Deras ämnen rör det som hänt i världen den senaste veckan. Båda två är mycket kunniga och trevliga att lyssna på.

motherangelicacollage

Mother Angelica Live Classics

Detta är en podd där de sänder ett TV-program av avlidna Mother Angelica. Hon var en rättfram och slagfärdig dam som grundade ett stort TV-imperium som nunna för att evangelisera. Hon är fantastiskt rolig att lyssna på.

RCIA

RCIA är en förkortning av Rite of Christian Initiation of Adults som är en kurs för de som vill konvertera till katolska kyrkan. Jag hittade den här inspelningen av en kurs med Fader Jason Barone från 2013-2014, men det finns flera andra att välja bland. Det är 30 avsnitt som går igenom det väsentligaste av den katolska tron.

Catholic

The Patrick Madrid Show

Detta är ett radioprogram med föreläsaren och författaren Patrick Madrid som är tre timmar långt och spelas in varje vardag. Det låter kanske segt, men det är väldigt intressant hur han blandar olika ämnen och samtalar med lyssnare som ringer in. Han har stor koll på vad som händer i världen och på nätet, vilket gör att man får höra sånt som annars inte skulle ”nått fram” till Sverige.

Heart to heart with mother Miriam

Den här podden har jag bara hunnit lyssna på ett enda avsnitt, men jag tyckte om den. Folk ringer in för att få hjälp med sina problem och Moder Miriam ger dem vägledning. Hon är varm, men rak och kändes vettig.

Uppdatering: På svenska finns you tube-kanalerna Katolsk horisont, Witold Grzegorz Mlotkowski och Gråbröderna i Sverige, men jag har inte hittat några poddar. Kan verkligen rekommendera Gråbröderna för Fader Joseph är väldigt bra på att förklara. Jag hade det stora nöjet att höra honom predika i somras och det var så jag fick gåshud.

5 Replies to “Katolska podcasts – del 1”

    1. På svenska finns Katolsk horisont och Gråbröderna i Sverige på youtube. Där finns mycket av intresse! 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s