Nu ska jag göra något så ovanligt som att skriva om en bok som jag inte har läst. Och jag tänker inte läsa den heller för den skulle troligtvis göra mig så förbannad att jag bokstavligen exploderar.

mentalillnessBoken jag pratar om är Peter Götzsches Dödlig psykiatri och organiserad förnekelse som fått stort genomslag, mycket för att han vid varje tillfälle påpekar att han är direktör för nordiska Cochrane och professor (i clinical research design). Men som Mikael Landén förklarar väldigt bra i senaste avsnittet av Sinnessjukt (titeln på inlägget är hans citat) så använder han detta för att verka trovärdig då han vare sig har kunskap i ämnet eller använder forskning på rätt sätt. Han väljer källor och vinklar data i den mån det stärker hans tes, vilket knappast är vetenskapligt.

Jag har diskuterat lite med hans lärjungar på nätet och även där finns det de som påpekar sina fina titlar (men de är inte inom psykiatrin – surprise!) för att visa att de minsann kan det här. Men man märker snart deras okunnighet när de påstår att all psykisk ohälsa beror på känslomässiga trauman och bara bara botas med terapi, motion, kost eller vad det nu kan vara för quick-fix. Klassiska myter som stärker stigmat kring psykisk ohälsa med andra ord.

mentallillnessquoteDå kan jag ta mig själv som exempel för jag gjorde precis detta under många år och det hjälpte inte ett skit! Man kan inte prata bort bipolär sjukdom, men det som hjälper är en korrekt diagnos så man kan få rätt mediciner. Och nu, efter att under tre års tid jobbat med att hitta de mediciner som jag svarar på (japp, det är individuellt och vilka som reagerar på vad vet man inte än) och ställa in rätt dos av stämningsstabiliserande, antidepressiva och sköldkörtelhormon, har jag inte haft några egentliga symtom på nästan en månad. Jag börjar känna mig funktionell igen och tänker på att börja jobba. Ärligt talat känns det nästan för bra för att vara sant.

Jag har ofta undrat om Götzsche är scientolog i hemlighet eller får betalt av dem, men det förnekar han. Men de använder sig med glädje av hans bok för att ”bevisa” att deras teser är rätt. De föreslår ju samma typ av ”behandling” som Götzsche gör i sin bok: samtalsterapi, läsa en bok tills man somnar (utan sömntabletter) och en kram. Vad underbart det vore om det var allt som krävdes för att bota psykisk ohälsa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s